Dostupni linkovi

Najmanje 40 mrtvih u pucnjavi u koncertnoj sali kod Moskve, odgovornost preuzela 'Islamska država'


Pripadnici ruskih bezbednosnih snaga posle pucnjava u koncertnoj dvorani, 22. mart 2024.
Pripadnici ruskih bezbednosnih snaga posle pucnjava u koncertnoj dvorani, 22. mart 2024.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno u pucnjavi u koncertnoj dvorani blizu Moskve u petak, javili su ruski državni mediji pozivajući se na Federalnu službu bezbednosti (FSB).

Odgovornost za napad preuzela je ekstremistička grupa takozvana "Islamska država" koja je na Telegramu navela da su njeni pripadnici "napali veliki skup... u predgrađu ruske prestonice Moskve", dodajući da su se napadači "bezbedno vratili u svoj baze".

U napadu u dvorani Krokus siti (Crocus City) u Krasnogorskom kod Moskve pred nastup grupe Piknik povređeno je 146 ljudi, navele su regionalne zdravstvene vlasti.

Napad su osudile Ujedinjene nacije kao i brojne zemlje u svetu.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako naoružani napadači upadaju u halu i pucaju iz jurišnog oružja pre početka koncerta .

Državna agencija RIA-Novosti javila je da su bila najmanje tri naoružana napadača i da su izgleda otvorili vatru iz automatskih pušaka. Interfaks je javio da je bilo najmanje pet napadača.

Ruski mediji javili su da su napadači bacali eksplozive što je izazvalo ogroman požar u koncertnom prostoru u kojem može da stane 6.000 ljudi.

Ruska nacionalna garda saopštila je da traga za napadačima.

Vozila hitne pomoći kod koncertne dvorane, 22. mart 2024.
Vozila hitne pomoći kod koncertne dvorane, 22. mart 2024.

Na snimku sa mesta događaja vide se vatra i oblak crnog dima kako izlazi iz zgrade, koja se nalazi u luksuznoj četvrti na rubu Moskve, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema navodima TASS-a, kod koncertne dvorane su stigle specijalne jedinice Nacionalne garde Rusije, kao i policija i vatrogasci.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da će biti otkazani svi javni događaji planiranih ovog vikenda u ruskoj prestonici.

"Odlučio sam da ovog vikenda otkažem sve sportske, kulturne događaje i druge masovne događaje u Moskvi", objavio je Sobjanin na Telegramu.

Upozorenje na napad

Pre dve nedelje, američka ambasada u Rusiji upozorila je da "ekstremisti" planiraju napad u Moskvi.

Ambasada je izdala upozorenje nekoliko sati nakon što je FSB saopštio da je osujetio napad na moskovsku sinagogu koji je planirala ćelije ekstremističke sunitske muslimanske grupe "Islamska država".

Predsednik Vladimir Putin, koji je u nedelju ponovo izabran za novi šestogodišnji mandat, poslao je hiljade vojnika u Ukrajinu 2022. godine i više puta je upozoravao da različite sile – uključujući zemlje na Zapadu – nastoje da poseju haos u Rusiji.

Kremlj je posle napada saopštio da Putin redovno dobija nove informacije o incidentu.

"Vladimir Putin je obavešten o početku pucnjave u prvim minutima onoga što se dogodilo u Krokus siti holu", saopštio je Kremlj.

Pojačane bezbednosne mere

Posle napada, Rusija je pooštrila bezbednost na aerodromima, stanicama javnog prevoza i širom glavnog grada, ogromnom urbanom području s preko 21 miliona ljudi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je "cela svetska zajednica dužna da osudi ovaj monstruozni zločin".

Savet bezbednosti UN osudio je, kako je navedeno, "gnusni i kukavički teroristički napad".

Bela kuća je saopštila da je slike pucnjave teško gledati, dok je nemačko ministarstvo spoljnih poslova te slike nazvalo "užasnim".

"Naše misli će očigledno biti sa žrtvama ovog užasnog, užasnog napada", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).

Američka ambasada u Moskvi izrazila je saučešće ruskom narodu i pozvala američke građane u Rusiji da izbegavaju mesto gde se dogodila pucnjava.

Evropska unija je saopštila da je "šokirana i zgrožena" napadom u Moskvi, rekao je portparol EU.

"EU osuđuje sve napade na civile. Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima", dodao je portparol.

Francuska je osudila "odvratan" napad u Moskvi i pozvala na potpunu istragu o događajima.

"Slike iz Moskve večeras su užasavajuće. Naše misli su usmerene na žrtve i povređene, kao i na ruski narod“, navelo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova na X-u.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je na mreži X navela da se "pozadina (napada) mora brzo razjasniti".

"Naše najdublje saučešće upućujemo porodicama žrtava", dodalo je nemačko ministarstvo.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Kijev "nema apsolutno nikakve veze sa ovim događajima" u video poruci objavljenoj na Telegramu, dok je Kirbi rekao da "u ovom trenutku nema indicija da su Ukrajina ili Ukrajinci umešani u pucnjavu".

Zaharova je postavila pitanje kako SAD znaju to i dodala da bi Vašington odmah trebalo da prosledi Moskvi sve informacije koje ima ili da prestane da daje takve izjave.

"Na osnovu čega zvaničnici u Vašingtonu usred tragedije donose zaključke o nečijoj nevinosti", rekla je Zaharova.

Julija Navaljnaja, udovica opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izrazila je u petak saučešće žrtvama pucnjave u koncertnoj dvorani.

Svi umešani u ovaj zločin moraju biti pronađeni i privedeni pravdi, napisala je Navaljnaja na mreži X.

Uz izveštaje AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG