Dostupni linkovi

Peking podupire dijalog Rusije i Ukrajine, summit Kina-EU 1. travnja


Sergej Lavrov, Moskva, 24. ožujka 2022.
Sergej Lavrov, Moskva, 24. ožujka 2022.

Rusija i Kina dogovorile su se na sastanku ministara vanjskih poslova u Kini 30. ožujka da prošire suradnju, izvijestilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je agencija Interfax, u okolnostima "teških međunarodnih prilika".

Suradnja uključuje uspostavljanje vanjskopolitičke koordinacije i zajedničke nastupe o globalnim pitanjima, navodi Interfax a prenosi Reuters.

Kineski šef diplomacije Wang Yi susreo se 30. ožujka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui.

Lavrov je 28. ožujka izjavio da su odnosi Rusije i Kine na najsnažnijoj razini ikada, u trenutku kada države Zapada nastoje izolirati Moskvu sankcijama bez presedana zbog rata u Ukrajini.

Kina i Rusija su "odlučnije" u razvijanju bilateralnih odnosa i jačanju suradnje, rekao je Wang Yi nakon sastanka u Kini s Lavrovom.

Wang je rekao da su bilateralni odnosi izdržali nove testove usred promjenjive međunarodne situacije, ali su zadržali "ispravan" smjer razvoja, te je ponovno potvrdio potporu Kine nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Naglasio je da Kina podupire napore Rusije i svih strana u sprječavanju humanitarne krize velikih razmjera.

Peking je u više navrata izrazio protivljenje sankcijama, inzistirajući da će održati normalnu ekonomsku i trgovinsku razmjenu s Rusijom, i odbio je osuditi akcije Moskve u Ukrajini.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara, a zemlje Zapada su odgovorile oštrim sankcijama Moskvi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Susret Xija i čelnika EU 1. travnja

Kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang sastat će se 1. travnja s čelnicima Europske unije (EU), priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova 30. ožujka.

To je prva potvrda Kine da će se ovaj tjedan održati summit Kina-EU. Događaj je nekoliko puta odgađan zbog pogoršanja odnosa.

Čelnici će se sastati virtualno, rekao je glasnogovornik Ministarstva Wang Wenbin na pres-konferenciji u Pekingu, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG