Dostupni linkovi

Čečenski moćnik Kadirov zvaničnim počastima gradi prestiž i nagrađuje saveznike


Lider Čečenije Ramzan Kadirov (levo) i Viktor Zolotov, šef ruske Nacionalne garde, rukuju se tokom ceremonije u Groznom povodom dodele odlikovanja vojnim licima i oficirima Nacionalne garde koji učestvuju u ratu u Ukrajini.
Lider Čečenije Ramzan Kadirov (levo) i Viktor Zolotov, šef ruske Nacionalne garde, rukuju se tokom ceremonije u Groznom povodom dodele odlikovanja vojnim licima i oficirima Nacionalne garde koji učestvuju u ratu u Ukrajini.

Pišu: Kavkaske realnosti RSE-a

Kada je šef federalnog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin posetio Čečeniju, u glavnom gradu regiona na ruskom severnom Kavkazu, Groznom, došlo je razmene odlikovanja, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji uživa podršku Kremlja, dodelio je visokom državnom zvaničniku Orden Ahmada Kadirova, najviše odlikovanje u tom regionu, za "zasluge Čečenskoj Republici".

Bastirkin je, s druge strane, odlikovao Kadirova medaljom Istražnog komiteta za hrabrost i srčanost.

Odlikovanje Bastrikinu jedno je od mnogih koje je Kadirov poslednjih meseci podelio federalnim zvaničnicima i drugim istaknutim ličnostima režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Analitičari kažu da su počasti deo napora Kadirova, koji vlada Čečenijom otkada ga je Putin postavio 2007. i koji je naširoko kritikovan zbog autoritarnosti uz optužbe za masovna kršenja ljudskih prava, da ojača svoj prestiž i uticaj izvan regiona, pre svega u Moskvi.

"Dodela odlikovanja je 'kraljevski prerogativ'", rekao je Emil Aslan, profesor politikologije na Karlovom univerzitetu u Pragu. "Što je viši položaj osobe koja prima nagradu, to je veći status osobe koja je dodeljuje, u ovom slučaju Ramzana Kadirova".

Dijamanti, safiri i rubini

Orden Ahmada Kadirova – nazvan po ocu Ramzana Kadirova, bivšeg predsednika Čečenije koji je ubijen na paradi povodom Dana pobede 2004. godine – je zlatna medalja optočena sa 36 dijamanata, safira i rubina. Svaka medalja košta 315.000 rubalja (3.700 evra). Krajem 2022. godine, regionalna vlada naručila ih je 43 po ukupnoj ceni od 13,5 miliona rubalja (160.000 evra).

Kadirov je godinama dodeljivao odlikovanja ličnostima s federalnog nivoa, uključujući šefu ruske Nacionalne garde i Putinovom saradniku Viktoru Zolotovu, i poslanika Državne dume Leonidu Sluckom, lidera Liberalno-demokratske partije Rusije u donjem domu parlamenta. Pre pet godina uručio je odlikovanje Aleksandru Zaldostanovu, vođi nacionalističke motociklističke organizacije Noćni vukovi koja se koristi kao meka moć Rusije u Evropi i državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kadirov je prošle godine odao počast šefovima okupacionih vlasti koje je instalirala Moskva u dva ukrajinska regiona pod delimičnom ruskom kontrolom, Leonidu Pasečniku u Lugansku i Denisu Pušilinu u Donjecku.

"Deljenje ordena i medalja omogućava Kadirovu da još jednom potvrdi da je moćna ličnost koja može da nagradi i kazni po svom kraljevskom hiru", rekao je Aslan.

Češki stručnjak za Kavkaz Tomaš Baranec rekao je za RSE da je praksa da regionalni lider dodeljuje nagrade ličnostima na nacionalnom nivou "neuobičajena".

"Kadirov sebe ne smatra, niti je to ikad smatrao, samo šefom nekog malog entiteta (Ruske) Federacije", rekao je Baranec. "I zaista nije, pošto Čečenija nije običan region po trenutnoj strukturi moći (u Rusiji). Plus, Kadirov ima snažnu želju da uspostavi dobre veze na federalnom nivou. Dodeljivanje medalje Bastrikinu je jedan od načina da se učvrste takve veze".

Borac za ljudska prava na severnom Kavkazu Stanislav Dmitrijevski opisuje tu praksu kao "oblik dominacije" Kadirova.

"Na kraju krajeva, obično je viša i autoritativnija ličnost ta koja dodeljuje nagrade", rekao je Dmitrijevski. "Bar kada su u pitanju odnosi unutar vlade".

'Slabi na takve igre'

Pored nagrada uticajnim ljudima na federalnom nivou, Kadirov sledi i tradicionalniju autoritarnu praksu odavanja počasti svojim rođacima i političkim saveznicima, kao i lokalnim poznatim ličnostima poput sportista, umetnika i blogera.

"Svi diktatori su slabi na takve igre", rekao je Dmitrijevski.

U martu je dodelio regionalnu nagradu za odbranu ljudskih prava sebi, svojoj majci i posthumno svom ocu. Istog meseca dodelio je medalje za Izvrsnost u borbi protiv terorizma svom 15-godišnjem sinu Adamu i svom 17-godišnjem sinu Ahmatu.

U junu 2022. Ordenom Ahmada Kadirova odlikovao je svoju 23-godišnju ćerku Ajšat koja je na funkciji ministarke kulture Čečenije. Počast je navodno dobila za svoj "ogroman doprinos" u sferi kulture.

Među ostalim laureatima su poslanik Državne dume Adam Delimhanov, blizak saveznik koji je prošle godine javno obećao da će ubiti sve članove porodica kritičara Kadirova, i njegova dva brata.

Za Kadirova je dodela počasti i poklona "znak njegovog statusa", rekao je politikolog Aslan. "To mu omogućava da potvrdi svoj status arbitra, najvišeg u hijerarhiji".

Tokom godina na vlasti, Kadirova su aktivisti, protivnici i navodne žrtve optuživali za kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenje, vansudska ubistva, ubistva političkih protivnika i progon pripadnika seksualnih manjina. Kancelarija glavnog tužioca i Bastrikinov Istražni komitet odbili su da istraže bilo koju od optužbi uprkos zahtevima grupa za ljudska prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG