Dostupni linkovi

Više komunista u novoj Dumi - da li je to bitno?


Skup Komunističke partije u Kazanju u ruskoj republici Tatarstan u februaru 2020.
Skup Komunističke partije u Kazanju u ruskoj republici Tatarstan u februaru 2020.

Piše: Robert Coalson

Moskovsko biračko mjesto broj 151 postavljeno je u prostorijama državnog Muzeja istorije gulaga, samo nekoliko minuta hoda od krvavog svjedočanstva o zločinima komunističkog sovjetskog diktatora Josifa Staljina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ipak, prema zvaničnim preliminarnim rezultatima glasanja, Komunistička partija je pobijedila u toj izbornoj jedinici sa skoro 29 odsto glasova, a slijedi je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija sa 20,3 odsto glasova.

Rezultati biračkog mjesta u Muzeju gulaga pokazatelj su porasta snage Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) koja, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima izbora, treba da dobije 15 mjesta više u novom sazivu Državne dume, donjem domu parlamenta, u odnosu na prethodni.

Prema procjenama nezavisnih posmatrača izbora ali i same stranke – čiji lideri i dalje redovno marširaju kako bi na Staljinov grob postavili crvene karanfile – nasljednik Komunističke partije Sovjetskog Saveza zapravo je, u iznenađujućoj demonstraciji snage, prošao mnogo bolje u poređenju s nedavnim nacionalnim izborima.

"Izašli smo pred sve birače i rekli: to je ono što nudimo", rekao je lider stranke Genadij Zjuganov dan nakon zatvaranja biračkih mjesta." Glasači su nas slušali. Glasači su nam vjerovali. Birači su glasali za nas." Stranka je posebno dobro prošla na Dalekom istoku, Uralu i regionu srednje Volge.

Čelnik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov na konferenciji za novinare tokom parlamentarnih izbora u Moskvi 19. septembra 2021.
Čelnik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov na konferenciji za novinare tokom parlamentarnih izbora u Moskvi 19. septembra 2021.

Na izborima za Dumu 2016. komunisti su osvojili nešto više od 13 odsto glasova i 42 mjesta u zakonodavnom tijelu. To je za njih bio katastrofalan pad u odnosu na 2011. godinu, kada su dobili nešto više od 19 odsto glasova i 92 mjesta.

Prema preliminarnim rezultatima izbora održanih 17. do 19. septembra, oni su opet bili blizu 19 odsto na glasanju na stranačkim listama, ali su na putu da osvoje samo 57 od 450 mjesta u Dumi: dobili su samo devet od 225 mjesta koji se raspoređuju po većinskom sistemu, a Jedinstvena Rusija je osvojila 198.

Ukratko, Jedinstvena Rusija treba da uzme 72 odsto mjesta u Dumi nakon što je dobilia nešto manje od 50 odsto glasova po stranačkim listama, dok će drugoplasirani komunisti imati 12,7 odsto mandata s 19 odsto glasova.

Prema nezavisnom statističaru Sergeju Špilkinu, Jedinstvena Rusija je zapravo dobila 31-33 odsto glasova.

Analitičar Andrej Kolesnikov iz Moskovskog Karnegi centra rekao je za Karent tajm (Current Time) da će razmjere dobitka Komunističke partije prema službenim brojkama izgleda ukazati da će se malo toga promijeniti u novoj Dumi.

"Nije dobro da komunisti dobiju previše glasova jer bi se tada morali opravdati administraciji predsjednika", rekao je za Karent tajm, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

"U principu, mislim da će im biti oprošteno 20 odsto. Međutim, ako bi odjednom imali 25 ili 30 odsto, to bi već otišlo predaleko", rekao je Kolesnikov. "U tom slučaju, Zjuganov bi morao da prizna novu realnost i stalno bi se borio da drži svoju frakciju pod kontrolom."

'Stranka koja se mijenja'

Veliki porast broja mandata komunista vjerovatno bi primorao Zjuganova da uključi mnoge mlađe članove stranke koji su svoje političke karijere napravili lokalno oslanjajući se na istinsku podršku javnosti. Jedna od takvih ličnosti je Nikolaj Bondarenko, regionalni poslanik u Samari, popularna Jutjub ličnost (YouTube) i komunista u usponu.

Tridesetsedmogodišnji moskovski profesor Mihail Lobanov -- koji je izgubio trku za mandat od Olega Popova iz Jedinstvene Rusije, prema preliminarnim zvaničnim podacima koje osporava -- mogao bi da bude drugi. Lobanovu kandidaturu podržala je KPRF, iako nije član stranke. On vidi stranku koja se mijenja i koja bi dugoročno mogla biti manje pokorna Kremlju.

"KPRF je pod pritiskom posljednjih 20 ili više godina", rekao je Lobanov o ulozi stranke kao stranke takozvane sistemske opozicije – navodno opozicionih stranaka koje generalno podržavaju Kremlj u zamjenu za dio povlastica vlasti.

"Neke stvari u mojim očima i očima drugih izgledaju da su neopravdani kompromisi vjerovatno rezultat tog pritiska. Jasno je da je u vezi s radikalizacijom KPRF-a ili radikalizacijom njenog redovnog članstva i nekim pojedinim poslanicima, ovaj pritisak će se povećati, a cijela organizacija bi mogla biti pod represijom."

Mnoge pristalice Komunističke partije Rusije otvoreno podržavaju sovjetskog diktatora Josifa Staljina
Mnoge pristalice Komunističke partije Rusije otvoreno podržavaju sovjetskog diktatora Josifa Staljina

Nakon što je njegovo značajno vodstvo na izborima poništeno kada je vlada objavila kontroverzne rezultate elektronskog glasanja, Lobanov je za ruski servis RSE rekao da se namjerava boriti protiv navodne prevare te da traži podršku van rukovodstva stranke.

Protest protiv izbora mora uključivati "ne samo čelnike i zamjenike KPRF-a", dodao je, već i novu bazu podrške.

"Iskoristimo ovu priliku da izrazimo mišljenja svih onih koji se ne slažu s onim što se događa, koji se ne slažu s onim što se dogodilo na ovim izborima i koji se ne slažu oko drugih ključnih pitanja o kojima jednostavno ne razgovaramo ovoj zemlji", rekao je Lobanov.

Komunisti su vjerovatno imali koristi od nekih taktika koje je vlada koristila kako bi osigurala pobjedu Jedinstvenoj Rusiji, koja služi kao jedna od glavnih poluga moći predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je vlada diskvalifikovala sve opozicione kandidate koji su bili povezani sa zatvorenim liderom opozicije Aleksejem Navaljnim, značajan dio biračkog tijela ostao je bez kandidata ili stranke koju bi podržao. Sistem ‘pametno glasanje’ koji je razvio Navaljni - izborna taktika koja je nastojala okupiti glasove za kandidata za koje se smatralo da će najvjerovatnije pobijediti njihovog protukandidata iz Jedinstvene Rusije, bez obzira na stranku ili ideologiju - pozvao je glasače u mnogim utrkama da podrže kandidate komunista.

U isto vrijeme, vlada je očito povukla sve korake kako bi mobilizirala radnike ovisne o državi, poput učitelja i medicinskog osoblja, vojske, osoblja za provođenje zakona i odbrane. I premda su se ti glasači masovno pojavili na biračkim mjestima, naročito prvog dana glasanja, mnogi od njih vjerovatno su bili umorni od decenijske vlasti Jedinstvene Rusije i možda su umjesto toga dali glas za poznati komunistički brend.

Prema Kolesnikovu, komunisti su imali koristi prvenstveno od "protestnog glasanja" unutar i izvan tradicionalnog biračkog tijela Jedinstvene Rusije.

"Govorim o dijelu glasova koji bi, u normalnim okolnostima, bili zabilježeni kao glasovi 'protiv svih'", rekao je. "Ali, kako se sjećamo, taj je red na glasačkom listiću skinut prije nekog vremena."

Kolesnikov je također ustvrdio da nova Duma neće predstavljati izazov za Kremlj, koji je sada fokusiran na predsjedničke izbore koji će se održati 2024. godine, kada ističe Putinov četvrti mandat.

"Duma će morati dokazati svoju efektivnost svojim šefovima", rekao je Kolesnikov. "A ova nova efektivnost, kao ključni pokazatelj uspješnosti poslanika, jeste više izmišljenih represivnih zakona, više idiotskih zakona. I upravo će na taj način sistem nastaviti da radi. Moramo se pripremiti za prilično težak period, čak i s obzirom na to da je prošla godina bila izuzetno teška."

Grigorj Javlinski, lider stranke Jabloka koja nije uspjela dobiti minimalnih pet odsto glasova za osvajanje mandata na stranačkim listama i nije pobijedila ni u jednoj izbornoj jedinici po većinskom sistemu glasanja, rekao je neposredno prije glasanja da u biti ne vidi razliku između Jedinstvene Rusije i Komunističke partije, koje, prema njegovim tvrdnjama, obje zagovaraju "postmoderni staljinizam".

"Pitate me šta će se desiti nakon izbora", rekao je Javlinski za ruski servis RSE 15. septembra. "Ako staljinisti pobijede, to će biti moderni staljinizam sa svim svojim ‘stranim agentima’ i ‘nepoželjnim organizacijama’. Ustav je već promijenjen. Sve je pripremljeno za to."

"Šaljenje s tim je završeno prije godinu dana kada su promijenili ustav", dodao je govoreći o amandmanima koji su, između ostalog, Putinu dali mogućnost da ponovo traži mandate na izborima 2024. i 2030. "Samo što to nije razumjelo mnogo ljudi. "

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG