Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da je u ratu ubijeno najmanje 213 djece


Dječija igračka u blizini stambene zgrade uništene tokom ruskog granatiranja u gradu Borodjanka, Kijevska oblast, 6. aprila 2022.
Dječija igračka u blizini stambene zgrade uništene tokom ruskog granatiranja u gradu Borodjanka, Kijevska oblast, 6. aprila 2022.

U ničim izazvanom ratu Rusije protiv Ukrajine poginulo je najmanje 213 djece, saopćilo je Ured glavnog tužioca Ukrajine.

Osim toga, 389 djece je ranjeno u ratu, navodi se. Iz Tužilaštva dodaju da brojke nisu konačne i da se radi na njihovom utvrđivanju u područjima u kojima se vode borbe.

Guverner ukrajinske oblasti Donjeck rekao je da je dvoje djece ubijeno 24. aprila u granatiranju od strane ruskih snaga.

Pavlo Kirilenko je u postu na Telegramu rekao da su djeca, devojčice od 5 i 14 godina, umrle u zajednici Očeretinsk nakon što je uništena zgrada u kojoj su živjeli.

Ukrajinski zvaničnici su 23. aprila rekli da je tromjesečno dijete među najmanje pet ubijenih u napadima u gradu Odesi na jugu zemlje.

Ukrajinska okružna tužiteljiva Iryna Venediktova rekla je da je ukupno ubijeno 3.818 civila, u komentarima koje je prenijela novinska agencija Interfax.

Navodi da je preko 4.000 osoba ranjeno. Ali je istakla da su statistike nepotpune, pošto vlasti nisu u mogućnosti da istraže broj žrtava u mnogim dijelovima zemlje koji su pod napadom ruske vojske.

Izvor: RSE, dpa

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG