Dostupni linkovi

Šest naoružanih ljudi ubijeno u pucnjavi u Ingušetiji, tvrdi Rusija


Specijalci na ulicama Karabulaka tokom operacije 2. marta 2024.
Specijalci na ulicama Karabulaka tokom operacije 2. marta 2024.

Šest naoružanih napadača ubijeno je 2. marta u pucnjavi s policijom u gradu Karabulak u ruskoj regiji Sjeverni Kavkaz u Ingušetiji, izvijestili su zvaničnici za provođenje zakona.

Nacionalni antiteroristički komitet je u saopštenju naveo da su ubijeni muškarci "grupa boraca koji planiraju zločine u oblasti terorizma". Ruske vlasti tvrdee da su muškarci povezani s terorističkom organizacijom Islamska država.

Nezavisni kanal Baza na Telegramu je javio 3. marta da su samo petoro ubijenih muškaraca naoružani, dok je šesti bio neumiješan prolaznik. Baza je takođe javila da su tri policajca ranjena. Ovo se nije moglo nezavisno potvrditi.

Kako je javio servis Radija Slobodna Evropa (RSE) na ruskom jeziku, u gradu Karabulak u Ingušetiji 2. marta uveče nepoznate osobe su se sukobile oružano sa policijom. Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je da se službenici za provođenje zakona bore protiv "grupe militanata koji planiraju terorističke zločine".

Prema posljednjim izvještajima, poginulo je šest osoba koje su se bile zabarikadirale u jednu kuću i pucale na specijalce. Identitet žrtava je prethodno utvrđen. Navodno su bili povezani s terorističkom grupom Islamska država, zabranjenom u Rusiji i mnogim zemljama svijeta.

Na snimku sa lica mjesta čuli su se zvuci pojedinačnih eksplozija i pucnjave iz mitraljeza, nakon čega je granata uletjela u stambeni objekat, a eksplozija je snimljena na snimku, prenio je Kavkaski servis RSE.

Baza je izvijestila 3. marta ujutro da je jedan slučajni prolaznik ubijen tokom pucnjave. Nema zvanične potvrde ove informacije.

Lider Ingušetije Mahmud-Ali Kalimatovpozvao je stanovnike regiona da ostanu mirni i vjeruju samo zvaničnim informacijama.

U nedelju 3. marta oko 11 sati po moskovskom vremenu, agencija TASS javila je da je aktivna faza operacije završena.

Od subote uveče do nedjelje u podne, u Karabulku je bio na snazi režim protivterorističke operacije. To znači da su tokom tog perioda organi reda moglio vršiti obavezne provjere dokumenata, ograničavati komunikaciju, postavljati blokade na putevima i imati pravo da "uklone pojedince iz određenih područja oblasti" – odnosno da zapravo izbace ljude iz njihovih domova, kao i da konfiskuju vozila organizacija i ograniče saobraćaj na ulicama. To proizilazi iz odluke operativnog štaba Ingušetije.

Stanari kuće u kojoj se dogodila akcija evakuisani su i smešteni u zgradu lokalne škole.

XS
SM
MD
LG