Dostupni linkovi

U pucnjavi u školi u Rusiji, 17 mrtvih i 24 povrijeđenih, napadač izvršio samoubistvo


Policija i ekipe hitne pomoći na mjestu napada u Iževsku, 26. septembar 2022.
Policija i ekipe hitne pomoći na mjestu napada u Iževsku, 26. septembar 2022.

Naoružani napadač sa kukastim krstom na majici ubio je 17 osoba, uključujući 11 djece, i ranio 24 osobe, među kojima je 22 djece, u školi u centralnoj Rusiji 26. septembra.

To je bilans oružanog napada muškarca, prije nego što je izvršio samoubistvo, rekli su istražitelji.

Napadač, muškarac u ranim tridesetim godinama, koga su vlasti nazvali kao Artem Kazancev, ubio je dvojicu radnika osiguranja, a zatim otvorio vatru na učenike i nastavnike.

Napad se dogodio u školi broj 88 u gradu Iževsku, udaljenom 960 kilometara istočno od Moskve u ruskoj republici Udmurtiji.

Ruski Istražni komitet, koji se bavi velikim zločinima, rekao je da istražuje napadačevu vezu s neonacistima. Navodi se da je napadač bio bivši učenik te škole.

Guverner Udmutrije Aleksandar Brečalov je rekao, kako prenosi agencija Associated press, da je napadač registrovan kao pacijent u psihijatrijskoj ustanovi.

"Istražitelji trenutno pretražuju njegovo mjesto stanovanja i proučavaju osobnost napadača, njegove poglede i okruženje", navodi se u saopštenju Komiteta. Provjerava se i njegova privrženost neofašističkim stavovima i nacističkoj ideologiji.

Ruski mediji objavili su video snimke na kojima je zabilježena panika unutar zgrade u kojoj se dogodila pucnjava.

Na video snimku koji je Istražni komitet objavio na internetu, vidi se kako napadač leži mrtav na podu odjeven u majicu s nacističkim simbolom.

Čelnik regiona najavio je dane žalosti do 29. septembra.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da on "duboko žali" zbog napada.

Škola se nalazi u centru Iževska, grada sa oko 650.000 stanovnika, u blizini zgrada centralne vlade.

XS
SM
MD
LG