Dostupni linkovi

Rusija najavljuje otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini


Oblak dima se diže iz zgrade nakon granatiranja od strane ruskih snaga u lučkom gradu Mariupolju (4. mart 2022)

Rusija je saopštila 7. marta da će sutradan ujutro otvoriti humanitarne koridore kako bi omogućila evakuaciju civila iz nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev i lučki grad Mariupolj, javile su ruske novinske agencije,a prenosi AFP.

„Od 07:00 časova po Griničkom srednjem vremenu 8. marta 2022. Ruska Federacija proglašava ‘režim tišine’ i spremna je da obezbedi humanitarne koridore“, saopštilo je odeljenje ruskog Ministarstva odbrane zaduženo za humanitarne operacije u Ukrajini.

U saopštenju su navedene rute za evakuaciju iz Kijeva, kao i iz Mariupolja, Harkiva i Sumija – koji su svi bili pod teškim ruskim napadima poslednjih dana.

Odeljenje Ministarstva odbrane saopštilo je da ukrajinska vlast do sada „nije bila u stanju da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora“, napominjući da se situacija u mnogim ukrajinskim gradovima „brzo pogoršala i da je dobila karakter humanitarne katastrofe“.

Evakuacija civila iz Ukrajine bila je tema treće runde razgovora predstavnika Ukrajine i Rusije u Belorusiji. Ukrajinski predstavnik je nakon sastanka rekao da je postignut “mali napredak kada je reč o otvaranju humanitarnih koridora.

Ukrajinski zvaničnici kažu da granatiranje od strane ruske vojske i dalje sprečava evakuaciju civila iz opkoljenih gradova. Napadi se, kako se navodi, nastavljaju uprkos predlogu Rusije za stvaranje sigurnih ruta.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, kada je ruski predsednik Vladimir Putin naredio „specijalnu operaciju za demilitarizaciju Ukrajine”.

Zapadne zemlje su osudile napad Rusije na Ukrajinu i zvaničnoj Moskvi uveli oštre sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), do sada je ubijeno na stotine osoba dok je preko 1,5 miliona raseljeno.

XS
SM
MD
LG