Dostupni linkovi

Putin poslao nove hipersonične krstareće rakete 'Cirkon' u Atlantik


Hipersonična krstareća raketa Cirkon lansirana je sa ruske fregate Admiral Gorškov tokom testiranja u Belom moru. (arhivska fotografija)
Hipersonična krstareća raketa Cirkon lansirana je sa ruske fregate Admiral Gorškov tokom testiranja u Belom moru. (arhivska fotografija)

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je u sredu u Atlantski okean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim raketama nove generacije, što se tumači kao signal Zapadu da Rusija neće odustati od rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Rusija, Kina i Sjedinjene Države su u trci da razviju hipersonično oružje koje se smatra načinom da se dobije prednost nad bilo kojim protivnikom zbog njihove brzine - iznad pet puta veće od brzine zvuka - i manevrisanja.

Na video konferenciji sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i Igorom Krohmalom, komandantom fregate pod nazivom "Admiralska flota Sovjetskog Saveza Gorškov", Putin je rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkon (Cirkon).

"Ovog puta brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom – 'Cirkon'", rekao je Putin. "Siguran sam da će tako moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji", kazao je.

Oružje, rekao je Putin, "nema analogiju ni u jednoj zemlji na svetu". Više od 10 meseci otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu, ne nazire se kraj ratu koji se pretvorio u žestoku zimsku artiljerijsku bitku u kojoj je poginulo i ranjeno desetine hiljada vojnika sa obe strane.

Rusija je takođe koristila hipersonične rakete Kinžal (Kinžal) u Ukrajini. Zajedno sa hipersoničnim kliznim vozilom Avangard koje je stupilo na borbenu dužnost 2019. godine, Cirkon čini centralni deo ruskog hiperzvučnog arsenala.

Rusija vidi oružje kao način da probije sve sofisticiraniju američku protivraketnu odbranu za koju je Putin upozorio da bi jednog dana mogla da obori ruske nuklearne rakete.

Šojgu je rekao da će "Gorškov" otploviti do Atlantskog i Indijskog okeana i do Sredozemnog mora. "Ovaj brod, naoružan 'Cirkonima', sposoban je da nanese precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i na kopnu", rekao je Šojgu.

Šojgu je kazao da hipersonične rakete mogu da savladaju bilo koji protivraketni odbrambeni sistem. Rakete lete devet puta većom brzinom od zvuka i imaju domet od preko 1.000 kilometara. Glavni zadaci putovanja bili su suprotstavljanje pretnjama Rusiji i održavanje "regionalnog mira i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama", rekao je Šojgu.

Izveštaj Istraživačke službe američkog Kongresa o hipersoničnom oružju kaže da su ruske i kineske hipersonične rakete dizajnirane da se koriste sa nuklearnim bojevim glavama.

Cilj hipersoničnog oružja je mnogo teže izračunati nego za interkontinentalne balističke rakete zbog njihove manevarske sposobnosti.

Pored Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, prema Istraživačkoj službi američkog Kongresa, niz drugih zemalja razvija hipersonično oružje, uključujući Australiju, Francusku, Nemačku, Južnu Koreju, Severnu Koreju i Japan.

XS
SM
MD
LG