Dostupni linkovi

SAD: Ruski hakeri iza sajber napada na ukrajinske organizacije


Hakerski tim za koji Ukrajina tvrdi da ga kontrolišu ruske obaveštajne službe ciljao je na širok spektar organizacija u zemlji, prema istraživanju sajber bezbednosti dve američke tehnološke kompanije.

Microsoft je 4. februara saopštio da je od prošlog oktobra grupa pod nazivom Gamaredon pokušavala da dobije osetljive informacije od vojnih, vladinih i nevladinih organizacija u Ukrajini.

Informacija iz Majkrosofta stigla je dan nakon što je kompanija za sajber bezbednost Palo Alto networks saopštila da je Gamaredon u januaru napao vladinu organizaciju u Ukrajini.

U izveštaju se ne navodi ime entiteta, a predstavnik kompanije je odbio da dalje komentariše, navodi Rojters.

Gamaredon je jedna od „najaktivnijih pretnji usmerenih na Ukrajinu“, navodi se u izveštaju Palo Alta.

Sjedinjene Države i drugi saveznici su poslednjih meseci poslali vojne savetnike i stručnjake za sajber bezbednost u Ukrajinu da pomognu u odbrani od hakera.

Odnosi između Zapada i Moskve su zaoštreni zbog više od 100.000 ruskih vojnika raspoređenih u blizini granice sa Ukrajinom, što izaziva strah od rata.

Ukrajinska služba državne bezbednosti (SBU) u novembru je saopštila da iza Gamaredona stoji tim službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) sa sedištem na Krimu.

U međuvremenu, Sjedinjene Države dobile su obaveštajne podatke koji ukazuju na to da je Rusija izradila plan za izvođenje lažnog napada, koji bi poslužio kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu, što je Moskva negirala.

XS
SM
MD
LG