Dostupni linkovi

Ruska istraga protiv glumca u izgnanstvu zbog njegovih komentara o ratu


Artur Smoljaninov
Artur Smoljaninov

Ruski glumac Artur Smoljaninov suočava se s kaznenim prijavama kod kuće nakon što je u jednom intervjuu rekao da bi se borio za Ukrajinu ako bi morao sudjelovati u ratu.

Predsjednik Istražnog povjerenstva Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin dao je upute za pokretanje kaznenog postupka protiv Smoljaninova.

Smoljaninov je rekao kako u Rusiji više ne živi. Tereti se za davanje antiruskih komentara.

Smoljaninov, koji je glumio u filmu The 9th Company iz 2005. o vojnoj kampanji Sovjetskog Saveza u Afganistanu, komentirao je prošlog tjedna situaciju u Ukrajini za novine Novaya Gazeta Europa koje su sada zabranjene u Rusiji.

Članovi ruskog parlamenta osudili su njegove izjave, te je jedan od njih kazao da bi glumcu trebalo zabraniti snimanje svih filmova u Rusiji.

"Žalit ću se Istražnom odboru i podnijeti zahtjev za pokretanjem kaznenog postupka protiv ovog izdajnika", rekao je novinskoj agenciji RIA zastupnik, Bijsultan Hamzev.

Istražno povjerenstvo je priopćilo 9. siječnja da je pokrenulo kazneni postupak protiv Smoljaninova zbog davanja intervjua za "zapadnu publikaciju", ali nije iznijelo detalje.

Otkako je Rusija u veljači 2022. napala Ukrajinu, deseci glumaca i umjetnika pobjegli su u inozemstvo zbog straha da bi mogli prekršiti nove zakone o širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini ili diskreditiranju ruske vojske.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG