Dostupni linkovi

EU bi mogla zahtijevati da države napune skladišta gasa prije zime


Gasne bušotine na gasnom polju Bovanenkovo u vlasništvu Gazproma na arktičkom poluostrvu Jamal, Rusija, 21. maja 2019.

Evropska unija bi mogla da zahtijeva od zemalja da popune skladišta prirodnog gasa prije svake zime, kako bi pomogla u povećanju zaliha i da se izbori sa prekidima u opskrbi, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid.

Cijene plina u Evropi prošle su godine skočile na rekordno visoke vrijednosti jer se oskudna ponuda sukobila s rastućom potražnjom potaknutom ekonomskim oporavkom od pandemije COVID-19. Cijene su ostale visoke usred tenizija između Ukrajine i Rusije, najvećeg evropskog dobavljača plina.

Gas i do deset puta skuplji nego 2020.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Evropska komisija će 2. marta predložiti korake kako bi evropski energetski sistem bio otporniji na prekide opskrbe ili skokove cijena.

"Komisija predlaže zakonski zahtjev za države članice da osiguraju minimalni nivo skladištenja do 30. septembra svake godine", navodi se u nacrtu dokumenta Komisije.

Komisija je saopćila da je malo vjerovatno da će kompanije skladištiti dovoljno plina samo na osnovu tržišnih poticaja, budući da se očekuje da će cijene plina ostati visoke barem do kraja ove godine.

Prijedlog, koji bi se mogao promijeniti prije nego što bude objavljen, također poziva zemlje da postave minimalne nivoe za kompanije koje posjeduju skladišta na njihovoj teritoriji i navodi da vlade mogu ponuditi finansijske poticaje za to.

Firme imaju tendenciju da dopunjavaju skladišta gasa van zimske grijne sezone – pošto veleprodajne cijene gasa i potražnja obično padaju tokom ljetne sezone.

To se nije dogodilo prošle godine, a evropska skladišta gasa trenutno su popunjena 32% u poređenju sa oko 40% prije godinu dana.

EU uvozi oko 90% gasa, a otprilike 40% isporučuje Rusija.

Može li Evropa bez ruskog gasa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:07 0:00

Vlade u većini od 27 zemalja EU već su poduzele mjere za zaštitu potrošača od rastućih računa za energiju, uključujući smanjenje poreza i subvencije za domaćinstva s niskim prihodima.

U dokumentu Komisije navodi se da je trajno rješenje koje bi ograničilo izloženost zemalja troškovima uvoza fosilnih goriva ulaganje u obnovljive izvore energije i smanjenje potrošnje energije - renoviranjem zgrada ili korištenjem energetski efikasnijih industrijskih procesa - kako je planirano u okviru ciljeva EU o klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG