Dostupni linkovi

Rusija drži 133 Ukrajinca pod politički motivisanim optužnicama


Selo Morskoj na Krimu, akcija pretraživanja kuća krimskih Tatara 2017.

Ukrajinska ombdusmenka Ljudmila Denisova rekla je da Rusija trenutno drži 133 ukrajinska državljana pod politički motivisanim optužnicama uključujući 97 krimskih Tatara.

Na aplikaciji Telegram Denisova je 10. avgusta izjavila da je 112 Ukrajinaca "ilegalno zadržano na teritoriji Ruske Federacije i privremeno ikupiranok Krima dok se na ostale primjenjuju restrikcije kretanja zbog čega moraju stalno da borave na prijavljenim adresama prebivališta".

Denisova je takođe izjavila da su 62 supruge zatvorenih muškaraca ostale na Krimskom poluostrvu na terotoriji koju je okupirala Rusija. Rekla je da im treba podrška Ukrajine za njihovu djecu kak bi se mogla obrazovati na svom maternjem jeziku. Takođe je rekla da 11 djece treba hitnu medicinsku pomoć.

"Pozivam predsjednika Volodimira Zelenskog da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi osigurao puštanje ukrajinskih političkih zatvorenika u ruskom zatvoreništvu i tražim od ukrajinske vlade da osigura odgovarajuću socijalnu zaštitu za njihove porodice", napisala je Denisova.

Grupe za prava i vlade sa Zapada osudile su ono što opisuju kao moskovsku kampanju pritiska na Krimu.

Zvaničnici koje je postavila Rusija targetiraju krimske Tatare i druge koji su govorili protiv Rusije i njene vojne okupacije i aneksije ovog regiona.

U svom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu, objavljenom 29. aprila 2019. američka Komisija za međunarodne vjerske slobode rekla je da vlasti koje je postavila Rusija u okupiranoj regiji "nastavljaju da kidnapuju, muče i zatvaraju krimske Tatare muslimane".

Rusija je okupirala Krim u martu 2014. nakon što je poslala trupe, zauzela ključnu infrastrukturu i objavila i namjestila referendum koji je odbacilo više od 100 država kao lažan i nelegalan.

Moskva takođe podržava proruske separatiste u ratu protiv snaga Ukrajinske vlade. U ratu je od aprila 2014. Godine u ratu poginulo oko 13.200 ljudi u istočnoj Ukrajini.

Ničija zemlja između Ukrajine i Belorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00


XS
SM
MD
LG