Dostupni linkovi

Lider Donjecka kaže da bi mogli razmisliti o pridruživanju Rusiji


Pripadnici proruskih trupa voze oklopno vozilo sa slovima "Z" u stambenoj četvrti grada Volnovakhe pod kontrolom separatista u Donjeck oblasti, 11. marta, 2022.

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija mogla bi razmisliti o pridruživanju Rusiji nakon što bude kontrolisala cijelu regiju ukrajinskog Donjecka, rekao je u utorak separatistički lider Denis Pušilin.

"Što se tiče pridruživanja Ruskoj Federaciji, što se tiče želje i težnje, one su jasno ucrtane od 2014. godine - želja da se bude u Rusiji", rekao je Pušilin, a prenosi Donjecka novinska agencija.

"Ali sada je glavni zadatak da dođemo do ustavnih granica republike. Onda ćemo to utvrditi", rekao je on.

Komentari dolaze dva dana nakon što je vođa druge pobunjeničke regije na istoku Ukrajine, Luhansk, koju također podržava Rusija, rekao da bi mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji.

Kijev je rekao da svako takvo glasanje neće imati pravnu osnovu i da će izazvati snažan međunarodni odgovor.

Tri dana prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara, predsjednik Vladimir Putin priznao je otcijepljene teritorije u Lugansk i Donjeck kao nezavisne države, iako ih ostatak svijeta smatra dijelom Ukrajine.

Ukrajina je više puta ponavljala da nikada neće pristati na rusku aneksiju njene teritorije.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG