Dostupni linkovi

Rusija ostala bez domaćinstva Svjetskog prvenstva u hokeju iduće godine


Meč između Češke i Rusije na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu, Riga, Letonija, 21. maj 2021.
Meč između Češke i Rusije na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu, Riga, Letonija, 21. maj 2021.

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, koje je trebalo da se održi 2023. godine u Rusiji, biće pomjereno iz ove države nakon što je izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, saopštila je Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) u utorak, 26. aprila.

"Zbog zabrinutosti za bezbjednost i dobrobit svih koji učestvuju, igrača, zvaničnika, predstavnika medija, i navijača, savjet IIHF-a je odlučio da uskrati prava domaćinstva Rusiji", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Rusija je već ostala bez organizacije juniorskog Svjetskog prvenstva, koje se takođe treba održati iduće godine, zbog istih razloga.

"Naravno, ova odluka nije poštena, čak i ako je postojala nada da će se menadžment IIHF-a ponašati zrelije, i razmišljati u smjeru najboljeg interesa sporta", rekao je Valerij Kamenski, ruski član komiteta za hokej na ledu, prenosi ruska državna medijska agencija, RIA Novosti.

"Zaista je šteta što novi predsjednik organizacije, Luk Tardif, započinje svoj mandat ubijajući hokej. Ali, nemamo prava da se predamo, niti to planiramo", poručio je Kamenski.

Domaćinstvo turnira je dodijeljeno Rusiji 2018. godine, a trebalo je da se održi u Sankt Peterburgu od 5. do 21. maja 2023. godine.

IIHF je suspendovao Rusiju, nakon njihovog napada na Ukrajinu.

Novi domaćin će biti objavljen tokom IIHF-ovog redovnog godišnjeg kongresa u Finskoj, idućeg mjeseca.

Tampere i Helsinki, gradovi u Finskoj, su domaćini ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva koji će da traje od 13. do 29. maja.

Ovo je drugi put u tri godine da se šampionat neće održati u zemlji koja je prvobitno trebalo da bude domaćin.

Bjelorusiji je oduzeta uloga domaćina Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021. iz sigurnosnih razloga, tačnije zbog političkih nemira i pandemije COVID-19.

Bjeloruske opozicione stranke tražile su da se zemlji oduzme pravo da bude domaćin turnira zbog toga što su se nasilno obračunavali sa demonstrantima nakon spornih izbora.

Tako je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, inače velikom ljubitelju hokeja, onemogućeno da bude domaćin najvećeg međunarodnog događaja planiranog u toj zemlji otkako je avgusta 2020. proglasio pobjedu na izborima za koje opozicija tvrdi da su namješteni i pokradeni.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG