Dostupni linkovi

Rusija: Djeca u vojnim uniformama slave Dan pobjede


Uniforme za bebe
Uniforme za bebe

Piše Anna Shamanska, priredila Milena Mitrović

Deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom u Rusiji se proslavlja kao najvažniji praznik koji je simbol ponosa, podjednako i državne vlasti i građana.

U cijeloj državi je neradni dan, a đaci su ohrabruju da “dobrovoljno” prisustvuju vojnoj paradi i koncertima upriličenim za lokalne veterane, kao i da učestvuju u zvaničnim proslavama.

Međutim, ove godine djeca su uključena u dio, moglo bi se reći bizarne predstave.

Tako je na primjer, grupa mladih filmskih stvaralaca u gradu Samara, odlučila da dodatno podgrije patriotizam u zemlji, snimivši skečeve na temu Dana pobjede, a u kojima je prikazan duh desetogodišnjeg dječaka obučenog u sovjetsku vojnu uniformu.

Nakon što je grupa djece ugledala dječakovog duha, on im je objasnio da je njegov otac učestvovao u ratu, dok su njegovu majku strijeljali nacisti.

Zatim je jedna od djevojčica upitala: “Hej, reci mi da li je umiranje strašno?”.

“To nije važno”, glasio je dječakov odgovor koji je zatim dodao: “Najvažnije je da smo mi pobjedili.”

Ovim putem se šalje poruka da je poželjno da djeca daju život za domovinu, riječi su kritičara koji su, kako su naveli, ostali zaprepašteni nakon što su odgledali video.

Nakon što je video postavljen na društvenu mrežu “Jutjub” (YouTube) uslijedili su mnogobrojni negativni komentari, koji su ubrzo zabranjeni, a video je blokiran.

Međutim, drugi video, takođe postavljen na društvene mreže, otišao je korak dalje u propagiranju žrtvovanja djece.

Naime, desetogodišnja Anja (Anya) navodi da bi željela da ispriča životnu priču njenog pradjeda, koji je preminuo prošle godine. Zatim, pokazuje urnu navodeći da je unutra njegov pepeo.

Na bijeloj površini na koju je prosula pepeo, djevojčica kažiprstom crta različite crteže prikazujući život njenog pradjede tokom Drugog svjetskog rata.

Između ostalog, nactala je i svastiku, objašnjavajući kako su se stariji članovi njene porodice borili protiv nacista.

Na društvenoj mreži “Tviter“ (Twitter), video je uglavnom izazvao podrugljive komentare.

“Imali smo dvije vrećice trave, 75 meskalin tableta, acid kiselinu, slanik dopola napunjen kokainom i djedov pepeo”, pisalo je u jednom komentaru, aludirajući na čuveno djelo “Strah i prezir u Las Vegasu” , američkog pisca i novinara Hantera S. Tompsona (Hunter S. Thompson).

Mnogobrojne građane oduševila je ideja da svoju djecu za Dan pobjede obuku u uniformu sovjetskog vojnika, zbog čega su one u dječjoj veličini, prodate munjevitom brzinom putem interneta.

Na ruskoj društvenoj mreži “Vkontakte”, za dječake se mogu kupiti uniforme u svim veličinama. Roditelji čije je dijete staro godinu dana, a žele da ga obuku u sovjetsku uniformu, moraće da plate oko 1.800 rubalja odnosno 27 dolara.

Tako je Jelena Anisimova (Yelena Anisimova) po profesiji fotograf, nabavila nekoliko unifomi kako bi, za one koji su zainteresovani napravila porodičnu fotografiju pod parolom “Ja sam unuče heroja” .

Cijena jedne porodične fotografije iznosi 1.000 rubalja, odnosno 15 dolara.

Majka dječaka i djevojčice koji su se fotografisali u ovim unifomama, navela je da su njega djeca bila oduševljenja.

“Moj sin je svima ispričao kako je bio vojnik”, ispričala je oduševljena majka.

Proizvođači upozoravaju, da roditelji ovu odjeću djeci treba da oblače samo za fotografisanje i šetnju, a ne za igru ili spavanje.

XS
SM
MD
LG