Dostupni linkovi

Koliko je za Rusiju važan izvoz dijamanata?


Zemlje Zapada žele da presjeku priliv finansija kako bi se osujetio rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Međutim, svjetska trgovina dijamantima je kompleksna i nedostaje joj transparentnost. (arhivska fotografija)

Ruska trgovina dijamantima, vrijedna oko četiri milijarde dolara godišnje, čini mali udio u ukupnom izvozu. Ipak, Rusija je najveći svjetski izvoznik dijamanata po količini, a slijede je afričke zemlje.

Državna kompanija Alrosa dominira ruskim rudarenjem dijamanata. Tokom 2021. iskopala je gotovo trećinu dijamanata koji su se pojavili na svjetskom tržištu.

Dobit od Alrose slijeva se u ratni budžet Kremlja, prema Hansu Merketu, istraživaču iz Međunarodne službe za informacije o miru, kako piše BBC, ali nije ni blizu tako važna kao nafta i prirodni gas.

U martu mjesecu su Sjedinjene Države u Evropska unija (EU) izjavile u saopštenju kako "Rusija nastavlja da zarađuje milijarde dolara od trgovine dijamantima". Na primjer, uvoz ruskih dijamanata u EU iz Rusije tokom 2022. bio je oko 1,5 milijardi dolara, prema podacima Evropskog statističkog zavoda.

U aprilu prošle godine, američko ministarstvo finansija prethodno je sankcionisalo rusku državnu kompaniju Alrosa. Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland takođe su usvojili slične mjere protiv Alrose koja je jedna od najvećih rudarskih kompanija na svijetu. Alrosa je kompanija koja rudarenjem izvlači 90 posto ruskih dijamanata.

Radnici pored ogromne pješčane jame zvane "Udačni" u Sibiru, gdje se iskopava oko 90 posto ruskih dijamanata. (arhivska fotografija)
Radnici pored ogromne pješčane jame zvane "Udačni" u Sibiru, gdje se iskopava oko 90 posto ruskih dijamanata. (arhivska fotografija)

Od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Sjedinjene Države i EU sa saveznicima su nametnuli sankcije Moskvi na izvoz energenata, banke i ruske oligarhe. Ali dijamanti kao luksuzna roba, u velikoj mjeri su izbjegli sankcije. Zašto?

Jesu li vječni ruski dijamanti?

Evropska unija je spremna da nametne zabranu uvoza dijamanata iz Rusije, što bi bio još jedan korak u proširenju sankcija zbog pokrenute agresije Moskve na Ukrajinu. Sankcijama koje se tiču trgovine dijamantima, Rusija kao najveći svjetski proizvođač dijamanata, bila bi odsječena od jednog, za nju ključnih tržišta.

Rusija proizvodi oko 30 posto dijamanata na svijetu, gotovo sva proizvodnja ide preko državne kompanije Alrosa. Rusija je najveći pojedinačni izvoznik, prema Antwerpen World Diamond Center (AWDC), koji predstavlja najveće svjetsko središte za trgovinu dijamantima u Belgiji.

Plan za sankcionisanje ruske industrije dragog kamenja, vrijedne više od četiri milijarde dolara izvoza, mogao bi doći vrlo skoro, kako se najavljivalo na samitu G7 održanom od 19. do 21. maja u Hirošimi u Japanu.

Za sada se G7 zalaže za istraživanje nove tehnologije koja bi omogućila praćenje porijekla dijamanata, iako je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel već je upozorio da će trgovina ruskim dijamantima biti ograničena.

"Ruski dijamanti nisu vječni", rekao je u petak, 19. maja predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel na marginama samita G7 u Hirošimi u Japanu.

Zabrana EU-a došla bi kao dio 11. paketa sankcija zbog invazije na Ukrajinu i više od godinu dana nakon što su Sjedinjene Države zabranile svojim kompanijama kupovinu ruskih dijamanata u neindustrijske svrhe. Velika Britanija je 19. maja takođe objavila da će kasnije ove godine zabraniti uvoz ruskih dijamanata, kao i sav uvoz bakra, aluminijuma i nikla ruskog porijekla.

Zabrana iz Evropske unije će pogoditi finansije Rusije, ali i evropske prodavce i trgovce draguljima. Kupci luksuznog nakita i satova takođe mogu da osjete udar na novčanike.

"Ako bi se sankcije provodile na način koji otežava zaobilaženje, tada bismo mogli vidjeti manju ponudu iz Rusije na tržište i veće cijene", rekao je Edward Gardner, ekonomista za robe u Capital Economicsu, za CNBC.

Zašto G7 želi da prati kretanje ruskih dijamanata?

Zemlje Zapada žele da presjeku priliv finansija kako bi se osujetio rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Međutim, svjetska trgovina dijamantima je kompleksna i nedostaje joj transparentnost.

Dijamanti mogu da prođu kroz 20 do 30 ruku od rudnika do tržišta i trenutka prodaje, rekao je za BBC Hans Market, istraživač u International Peace Information Service.

Tipično je da drago kamenje prolazi preko glavnih globalnih centara u Antverpenu, Dubaiju, Bombaju i Ramat Ganu koji se nalazi pored Tel Aviva.

Trgovci vrjednuju drago kamenje po karatu (odnosno težini), boji, jasnoći i brušenju – dok različiti trgovci traže različite karakteristike.

Preostalo drago kamenje, osim željenog i izabranog, se pomiješa i prodaje dalje, a ovaj proces se ponavlja tokom trgovine.

Trgovci i kompanije koje trguju sa draguljima ljubomorno čuvaju svoje izvore dijamanata. Radi se o njihovom "tajnom sastojku" kako je to nazvao Tobias Kormind, upravni direktor onlajn draguljarnice 77 Diamonds.

Ali, najveći igrači ove industrije mogli bi da ograniče trgovinu dijamantima iz Rusije ako se udruže, rekao je Kormind.

Šta bi značio 'globalni pristup' u sankcijama?

Neki draguljari su već počeli da se okreću drugim snabdjevačima. Među trgovcima dragim kamenjem je i Ilana Brandwain, osnivačica Noble Fine Jewellery, koja je rekla da njene mušterije iz G7 država (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države kao i Evropska unija), već traže od nje da potraži nove izvore.

U svijetu već postoji shema kojom se pokušavaju nametnuti restrikcije na 'krvave dijamante' kojima se finansiraju konflikti. (arhivska fotografija)
U svijetu već postoji shema kojom se pokušavaju nametnuti restrikcije na 'krvave dijamante' kojima se finansiraju konflikti. (arhivska fotografija)

"Jako je teško uvijek tačno znati porijeklo brušenog dijamanta, ali naravno, ja koristim ruske dijamante", rekla je Brandwain, kako piše Euronews.

"Ali znam da je tržište mnogo strože ovdje u Antverpenu. Sve velike draguljarske kuće, od kojih se mnoge ovdje snabdjevaju, ne koriste ruske dijamante zbog zahtjeva kupaca."

Neke države kao što je Belgija, koja kupuje značajne količine dijamanata iz Rusije, želi "globalni pristup" ruskom izvozu dragog kamenja, što je u suprotnosti sa posebnim EU mjerama, kako bi se osiguralo da sankcije njima ne nanesu neproporcionalnu štetu.

"Debata se odvija već neko vrijeme jer postoji jasan rizik da bi Rusija jednostavno mogla da preusmjeri izvoz na države koje ne učestvuju u mjerama", rekao je za CNBC Gardner.

Industriju dijamanata u Evropi zabrinjava preusmjeravanje trgovine dragog kamenja na druga tržišta, kao što je Dubai, što bi značilo veće cijene za istu robu ali i neuspjeh u značajnom smanjenju ruskog prihoda od ove trgovine.

Zašto je teško sankcionisati brušene dijamante?

Jedan od razloga zašto je teško nametnuti sankcije na obrađene dijamante je taj što im je teško utvrditi porijeklo i pratiti trag preko različitih tačaka i posrednika koji čine industriju dijamanata.

Pozicija Belgije, kao središta ove industrije omekšala je po pitanju sankcija na ruske dijamante sa zahtjevom da se treba raditi na međunarodno koordinisanom odgovoru poboljšanju praćenja.

Brušeni dijamanti tokom zvanične prezentacije ruske kompanije Alrosa u Moskvi, februar 2019.
Brušeni dijamanti tokom zvanične prezentacije ruske kompanije Alrosa u Moskvi, februar 2019.

Trenutna zabrana Sjedinjenih Država na ruske dijamante isključuje one koji su "značajno transformisani" u trećim zemljama, odnosno brušene i polirane dijamante što je izuzetak koji prati mnoge zabrane uvoza u SAD.

U svijetu već postoji shema kojom se pokušavaju nametnuti restrikcije na 'krvave dijamante' kojima se finansiraju konflikti. Ovaj instrument se naziva Kimberley procedura (Kimberley Process) i na snazi je od 2003. godine kao međunarodni mehanizam kojim se povećava transparentnost i nadgledanje lanca snabdijevanja dijamantima.

Ova shema teži da eliminiše trgovinu "krvavim dijamantima" koji se definišu kao sirovi dijamanti koje prodaju pobunjeničke grupe ili njihovi saveznici kako bi financirali konflikte i ratove.

Članice Kimbereley procedure potpisuju da su dijamanti na tržištu "oslobođeni tereta konflikta".

Međutim, ova procedura ne dozvoljava da se prati država porijekla dijamanata. Najjednostavniji način da se proširi praćenje dijamanata bilo bi uključivanje dokumentacije o stvarnom i originalnom porijeklu dijamanata, odnosno lokacije odakle su iskopani.

Takođe, postoji tehnologija za označavanje dragog kamenja dok je u razvoju skener koji bi omogućio precizno utvrđivanje geografskog porijekla dragulja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG