Dostupni linkovi

Kremlj za razgovore sa Ukrajinom u Minsku, Kijev predlaže Varšavu


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Kremlj je u petak saopštio da je ponudio razgovore sa Ukrajinom u beloruskoj prestonici Minsku nakon što je Ukrajina saopštila da je voljna da razgovara o proglašenju svoje neutralnosti, ali je rekla da je Ukrajina umesto toga predložila Varšavu kao mesto susreta, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da mu je Putinov saveznik, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, kazao da će „stvoriti uslove“ za takav samit.

On je istakao da su Ukrajinci tada uzeli, kako je rekao, prilično dug tajm-aut i da je sada došlo do "pauze" u kontaktima.

Tokom te pauze, on je rekao da su ukrajinski “nacionalisti” rasporedili raketne sisteme u stambenim područjima u velikim gradovima.

On nije pružio dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju, ali je rekao da je to veoma opasan razvoj događaja.

Od ukrajinskih vlasti nije bilo komentara na izjavu Dmitrija Peskova, prenosi Rojters.

Rusija ima hiljade vojnika stacioniranih u Belorusiji, a Ukrajina je navela da je napadnuta sa više strana -- uključujući Belorusiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta pozivao na razgovore sa ruskim liderom tokom višenedeljnog diplomatskog pritiska u kojem su zapadne zemlje pokušavale da odvrate Putina od napada, podseća AFP.

Nekoliko sati pre nego što je Putin najavio da šalje trupe u Ukrajinu, Zelenski je rekao da je pokušao da pozove šefa Kremlja, ali „nije bilo odgovora, samo tišina“.

Dok su se ruske trupe približavale Kijevu u petak, Zelenski je izdao novo saopštenje pozivajući na razgovore.

„Želeo bih da se još jednom obratim predsedniku Ruske Federacije. Borbe se vode širom Ukrajine. Hajde da sednemo za pregovarački sto da zaustavimo pogibiju ljudi“, rekao je on.

Putin je najavio početak vojne operacije protiv Ukrajine u četvrtak izutra.

On je to učinio nakon što je priznao dve proruske separatističke republike u istočnoj Ukrajini kao nezavisne.

Zapad je uveo niz međunarodnih sankcija Moskvi kao odgovor, ali Ukrajina je saopštila da bi trebalo da učini više.

XS
SM
MD
LG