Dostupni linkovi

Rusija preuzela kontrolu na podružnicom Danonea i udeo u Carlsbergu


Ruska država preuzela je kontrolu nad podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone zajedno sa udelom pivarske kompanije Carlsberg u lokalnoj pivari, prema ukazu koji je u nedelju, 16. jula, potpisao predsednik Vladimir Putin.

U uredbi se navodi da se udeli u stranom vlasništvu u kompanijama Danone Russia i Baltika Breveries stavljaju pod "privremeno upravljanje" vladine agencije za imovinu Rosimushchestvo.

Ovaj potez dolazi nakon što su ruske podružnice nemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu.

Kremlj je tada upozorio da bi mogao da zapleni imovinu više zapadnih preduzeća na, kako je naveo, privremenoj osnovi kao odmazda za poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada novinarima da se dekret ne odnosi na vlasništvo, već samo na upravljanje imovinom.

Danone je prošlog oktobra saopštio da traži kupca za svoj posao sa mlečnom proizvodima u Rusiji, u dogovoru koji bi mogao da dovede do otpisa do milijardu evra (1,12 milijardi dolara).

U dekretu objavljenom u nedelju se takođe navodi da je udeo danske pivare Carlsberg u ruskoj kompaniji Baltika Breveries stavljen pod upravljanje državom.

Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaji poslovnih operacija, što zahteva odobrenje regulatora.

Danone i Carlsberg nisu odmah bili dostupni za komentar.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG