Dostupni linkovi

Rusija daje Google-u jedan dan za brisanje zabranjenog sadržaja


Ruski nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor dao je Googleu 24 sata da izbriše sadržaj za koji kažu da je zabranjen.

Googleu prijeti novčana kazna do četiri milijuna rubalja (54.300 dolara) ako ne odgovore na obavijesti Roskomnadzora od 24. maja o uklanjanju zabranjenih podataka u roku od 24 sata, navodi TASS.

Roskomnadzor je rekao da YouTube, koji je u Googleovom vlasništvu, nije uklonio oko 5.000 "zabranjenih" videozapisa, od kojih nekih 3.500 potiče na "ekstremizam".

"Do danas oko 5.000 zabranjenih materijala nije uklonjeno s YouTubea. Najviše od njih, 3.500 sa pozivima na ekstremizam. Više od 900 materijala sud je označio zabranjenim, rekli su iz Roskomnadzora.

"Roskomnadzor je poslao više od 26.000 obavijesti upravi Googlea o potrebi brisanja ilegalnih podataka. Ako, nakon primanja obavijesti Roskomnadzora, internet platforma ne ograniči pristup zabranjenim informacijama u roku od 24 sata, kaznit će se s 800.000 do četiri milijuna rubalja ", rekli su iz nadzornog organa kako navodi TASS.

"U slučaju ponovljenog prekršaja, iznos novčane kazne povećat će se na desetinu ukupnog iznosa godišnjeg prihoda tvrtke."

Rusija je već uvelA usporavanje društvene mreže Twitter zbog neizbrisanja zabranjenog sadržaja, u sklopu napora Moskve da zauzda zapadne tehnološke divove i pojača ono što nazivaju "suverenitetom" svog interneta.

Roskomnadzor je tvrdio da sadržaj koji je želio uklonio uključuje videozapise o kupovini droge, scene okrutnih ubojstava životinja, videozapise koji pozivaju na nasilje i materijale terorističkih i ekstremističkih organizacija.

"Google ne ispunjava u potpunosti svoju obvezu zabrane povezivanja na internetske resurse s informacijama zabranjenim u našoj zemlji iz rezultata pretraživanja u Rusiji. U prosjeku se od rezultata pretraživanja, uključujući web stranice, ne uklanja od 20-30 posto veza sadržaja zabranjenog u Rusiji, uključujući linkove na terorističke i ekstremističke organizacije, web stranice s pornografskim slikama maloljetnika, kao i internetske trgovine koje prodaju drogu ", rekao je glasnogovornik regulatora za TASS.

Ruski ogranak Googlea žalio se 20. maja na presudu suda da njegova jedinica YouTube deblokira račune TV-kanala Tsargrad u Rusiji i njegovog bivšeg glavnog urednika, prokremljevskog analitičara Aleksandra Dugina.

Google je 20. maja izjavio da se prošlog mjeseca žalio na odluku Arbitražnog suda u Moskvi kojom je presudio da mora vratiti račun Tsargarda ili mu prijeti dnevna kazna od 100.000 rubalja (1.360 američkih dolara). Nepridržavanje bi rezultiralo dvostrukim povećanjem novčane kazne svake sedmice, rekao je sud.

Google je u julu 2020. rekao da su računi blokirani zbog kršenja zakona o sankcijama i trgovinskim propisima.

Rusija je 2019. godine donijela zakon o "suverenom Internetu" koji zvaničnicima daje široke ovlasti za ograničavanje internet prometa, sve do izolacije zemlje od prekograničnih internetskih veza tijekom nacionalnih vanrednih situacija.

Moskva je više puta upozorila da je spremna upotrijebiti novu mjeru ako nemiri dosegnu ozbiljne razmjere.

XS
SM
MD
LG