Dostupni linkovi

Podgorica izražava žaljenje zbog zabrane ulaska u Rusiju funkcioneru MUP-a


Zoran Miljanić, sekretar MUP-a Crne Gore
Zoran Miljanić, sekretar MUP-a Crne Gore

Ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova Crne Gore izrazili su žaljenje zbog zabrane ulaska u Rusku Federaciju Zoranu Miljaniću, državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), navodi se u zajedničkom saopštenju dva ministarstva, u srijedu, 2. februara.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije zabranilo je ulazak u tu zemlju Miljaniću, kao odgovor na davanje političkog azila ruskom državljaninu T.M. Ismailovu, objavljeno je u srijedu na zvaničnoj stranici ruskog ministarstva.

"Ova mjera je odgovor na neprijateljski korak crnogorskih vlasti u oktobru 2021. godine – davanje političkog azila državljaninu Ruske Federacije T.M. Ismailovu, stavljenom na međunarodnu potjernicu preko Interpola zbog izvršenja posebno teških krivičnih dela na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju crnogorskog MUP-a navodi se da je ovakva odluka neutemeljena jer se državni sekretar, prema crnogorskim zakonima, ne bavi upravnim poslovima pa nije ni bio uključen u donošenje odluka u ovom postupku.

Azerbejdžanski biznismen Telman Ismailov dobio je politički azil u Crnoj Gori oktobra 2021. godine, potvrdio je 22. oktobra, Radiju Slobodna Evropa (RSE) njegov pravni zastupnik, advokat Miloš Vuksanović.

Ismailov je uhapšen po ruskoj potjernici 1. oktobra u Podgorici, a od 4. oktobra nalazio u ekstradicionom pritvoru, koji mu je nakon hapšenja odredio podgorički Viši sud "zbog opasnosti od bjekstva".

U obrazloženju odluke o pritvoru je pisalo da je za Ismailovim raspisana međunarodna potjernica za krivično djelo ubistvo, za koje je u Ruskoj Federaciji propisana doživotna kazna zatvora.

Da je Ismailov dobio politički azil u Crnoj Gori i da je pušten iz ekstradicionog pritvora", potvrdio je Vuksanović 22. oktobra za RSE.

Odluka u ovom postupku nužno ne odražava zvanične stavove u odnosu na druge države i Crna Gora neće uvoditi recipročne mjere, kaže se u saopštenju i navodi niz međunarodnih akata čija je Crna Gora potpisnica a koja se tiču azila i zaštite stranaca

Iz ministarstava kažu i da je Crna Gora opredijeljena da s Rusijom održava politički dijalog i sarađuje u svim oblastima od obostranog interesa na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, uključujući i ovo pitanje.

U Ministarstvu pravde je RSE 15. oktobra potvrđeno da je Crna Gora od Generalnog tužilaštva Rusije dobila zvaničan zahtjev za ekstradiciju Ismailova.

Advokat Vuksanović je ranije, 4. oktobra za Radio Slobodna Evropa kazao da Ismailov nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi, kako to navode mediji, te da je ruska potjernica raspisana za njim "proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije", te da je zbog toga Ismailov ranije zatražio azil u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG