Dostupni linkovi

Ruski ambasador pozvan na razgovor zbog nekretnina u Češkoj


Ambasada Rusije u Pragu
Ambasada Rusije u Pragu

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky pozvao je na razgovor ruskog ambasadora u Pragu zbog pitanja o korištenju nekretnina u Češkoj Republici.

Na osnovu bilateralnih sporazuma između nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i nekadašnje Čehoslovačke, potpisanih prije kolapsa komunističkog sistema u istočnoj Evropi kasnih 1980-ih, ruska ambasada u dobila je veliki broj parcela i nekretnina.

Nalaze se u Pragu, banjskom gradu Karlovim Varima, i drugim češkim gradovima besplatno za korištenje u diplomatske svrhe.

Češke vlasti već neko vrijeme navode da je oko 200 stanova u zemlji koji su u vlasništvu ruske ambasade i namijenjeni ruskim diplomatama i VIP osobama u stvari iznajmljeno privatnim licima koji su svoje kirije plaćali u gotovini.

Ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopštenju da je ruski ambasador pozvan da objasni nedoumice Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke. On je pozvao ruskog ambasadora da ne krši bilateralne sporazume i pravni poredak Češke kada posluje sa ruskim nekretninama u Češkoj.

"Diplomatske misije na teritoriji strane države moraju poštovati ne samo Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, već i pravila i zakone zemlje domaćina. Rusija ne radi ništa od toga i ne poštuje vladavinu prava", proučio je češki ministar.

XS
SM
MD
LG