Dostupni linkovi

Rusija protjerala 14 bugarskih diplomata kao uzvratnu mjeru 


Zgrada ministarstva inostranih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada ministarstva inostranih poslova Rusije u Moskvi

Rusija kaže da protjeruje 14 radnika bugarskog konzulata i ambasade kao odgovor na "neutemeljenu" odluku Sofije da protjera rusko diplomatsko osoblje dok bjesne napetosti oko invazije Moskve na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo inostranih poslova reklo je u saopštenju objavljenom 5. avgusta da je pozvalo bugarskog ambasadora Atanasa Kristina i uručilo mu notu kojom se 14 zaposlenih u Rusiji proglašava nepoželjnim osobama.

Nekoliko evropskih zemalja protjeralo je ruske diplomate nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Bugarska je krajem juna rekla da protjeruje 70 ruskih diplomata i privremeno zatvara ruski generalni konzulat u sjevernom bugarskom gradu Ruseu.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, mnoge zapadne zemlje su uvele stroge sankcije Moskvi. Te mjere uključuju isključivanje nekoliko ruskih banaka iz sistema SWIFT, embargo na ruski izvoz, ograničenja ulaganja, zamrzavanje imovine za vladine dužnosnike i njihove porodice te zabrane putovanja za mnoge visoke ruske zvaničnike.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG