Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanska mornarica reagovala zbog ruskih brodova


Kraljevska mornarica ispraća ruski ratni brod koji se približio britanskim vodama u Severnom moru

Britanski zvaničnici saopštili su danas (26. decembar) da je fregata Kraljevske mornarice „HMS St Albans” pratila rusku fregatu "Admiral Gorškov" tokom njenog prolaska u blizini britanskog kopna.

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson (Williamson) istakao da se “neće oklevati u odbrani naših voda ili tolerisati bilo koji oblik agresije”.

Mornarica je objavila da je u poslednje vreme uočeno više ruskih brodova koji plove u blizini britanskih voda.

Za sada nema komentara zvanične Moskve.

“Britanija nikada neće biti zastrašena kada je reč o odbrani naše zemlje, naroda i nacionalnih interesa”, dodao je Vilijamson.

Kraljevska mornarica je saopštila da je još jedna fregata poslata da prati ruski brod koji je prikupljao obaveštajne podatke dok je prolazio Severnim morem i Engleskim kanalom u nedelju.

Takođe, mornarički helikopter je poslat da prati još dva ruska broda.

Zvaničnici u Londonu navode da se ruski brod juče kretao u "oblastima od nacionalnog interesa" za Britaniju, preneo je AP.

Mornarica je objavila da je u poslednje vreme uočeno više ruskih brodova koji plove u blizini britanskih voda.

"Admiral Gorškov" je fregata nove klase sa navođenim raketama, koja se još testira pre nego što uđe u redovnu upotrebu 2018. nakon jednogodišnjeg odlaganja, navode ruski mediji.

U poslednje vreme regularno plovi između Belog mora u blizini ruske severne obale i Baltika.

Za sada nije jasno kuda se brod uputio tokom plovidbe 25. decembra.

Ruski brodovi u poslednje vreme koriste međunarodne vode u Severnom moru na putu do i od Mediterana zbog vojnih operacija u Siriji.

Za sada nema komentara zvanične Moskve.

Načelnik štaba britanske armije maršal Stjuart Pič (Stuart Peach), kazao je početkom decembra da ruski brodovi mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po članice NATO-a ako ugrozi podvodne komunikacione kablove koji povezuju Evropu i američki kontinent i ključni su za međunarodnu trgovinu i internet.

Pič je dodao da bi presecanje ili oštećenje kablova “odmah i potencijalno katastrofalno” pogodilo ekonomiju. Stoga je, po njegovim rečima, nužno da Britanija i NATO kao prioritet odrede odbranu kanala komunikacije.

U januaru su britanski brod i tri borbena aviona “Tajfun” pratili ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov” i grupu brodova u konvoju dok su prolazili kroz Engleski kanal.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moskvi
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moskvi

Odnosi Britanije i Rusije su veoma zategnuti zbog različitog stava oko krize u Ukrajini i Siriji kao i optužbi da se Kremlj meša u unutrašnje političke prilike u Evropi i SAD, što u Moskvi negiraju.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je u Moskvi prošle sedmice da osim pomenutih sporova, London ne može ignorisati progon gej osoba u Čečeniji.

To je bila prva poseta britanskog ministra spoljnih poslova Moskvi u poslednjih pet godina.

Smrt Aleksandra Litvinjenka, bivšeg agenta ruske službe bezbednosti (FSB), izazvana radioaktivnim otrovom u Londonu 2006, takođe opterećuje odnose dve zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG