Dostupni linkovi

Ukrajinska vojska saopštava da je potopila ruski ratni brod


Ruski brod "Admiral Makarov" kod luke u Sevastopolju, mart 2019. (Arfivska fotografija)

Ukrajinska vojska saopštila je da je potopila ruski brod tipa Serna koji pripada ruskoj Crnomorskoj floti.

"U vodama Crnog mora uništeno je neprijateljsko desantno vozilo tipa Serna", objavio je glasnogovornik vojske Sergej Bratsčuk u subotu, 7. maja, putem kanala Telegram.

Objavljen je video na Twitteru u kojem se prikazuje dron kako pogađa brod. Ministarstvo odbrane navodi da je napad izveden dronom Bajraktar TB2.

Dron Bajraktar turske proizvodnje pokazao se kao jedan od najboljih oružanih dronova na tržištu, nakon što je testiran u sukobima u Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu i protiv kurdskih militanata.

Autentičnost snimka nije se mogla nezavisno provjeriti.

Nije bilo reakcije s ruske strane.

Prema GlobalSecurity.org, plovilo klase Serna je brzi patrolni čamac s vazdušnom šupljinom dizajniran za prevoz i iskrcavanje vojnika na nepripremljenoj obali.

Dan ranije ukrajinski novinari su izvijestili da je na tom području pucano i da je zapaljen ruski ratni brod - iako to nisu službeno potvrdili ni Kijev ni Moskva.

Prije nekog vremena Ukrajinci su u Crnom moru pogodili ruski brod Moskva za koji se tvrdilo da je naveći u ruskoj floti.

Krstarica Moskva je u večernjim satima 13. aprila bila izložena ubojitoj paljbi, potopljena je u Crnom moru 14. aprila, tokom tegljenja do najbliže luke Sevastopolj.

Prije nego što su ruski mediji objavili da se dogodio požar i potom evakuacija posade broda, ukrajinske snage su tvrdile da su napale krstaricu protivbrodskim projektilima Neptun domaće proizvodnje.

Izvor: Ukrajinski i Ruski servisi RFE/RL, AFP, dpa

XS
SM
MD
LG