Dostupni linkovi

Ambasada Rusije u BiH kaže da ta zemlja nije povezana s dojavama o bombama u Sarajevu


Sjedište Vlade Kantona Sarajevo evakuirano je zbog pregleda 25. maja 2022.

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini saopćila je u petak, 27. maja da ta zemlja nije povezana s dojavama o bombama u zgradama škola i institucija u Sarajevu.

"U vezi sa insinuacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima o 'ruskom tragu' u telefonskim i internet porukama o miniranju javnih objekata u Sarajevu, želimo kategorički opovrgnuti umiješanost Rusije u ove gnusne radnje. Ovakve provokativne spinove smatramo namjernim pokušajima da se dodatno destabilizuje ionako napeta unutrašnja politička situacija u Bosni i Hercegovini", naveli su iz ambasade Rusije u BiH.

U srijedu, 25. maja ujutro na adrese više od stotinu osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, stigle su dojave o postavljenim bombama.

Nakon toga je saopćeno da su prijetnje upućene i na adrese Vlade Kantona Sarajevo, Općine Centar Sarajevo te Općinskog suda u Sarajevu.

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, kazao je da će se dojave tretirati kao "teroristički čin". Pregledima je utvrđeno da su sve dojave o postavljenim bombama bile lažne.

XS
SM
MD
LG