Dostupni linkovi

Kako bogata ruska elita troši milijarde u Londonu?


Ruski milioneri Ališer Usmanov i Roman Abramovič, tada vlasnici fudbalskih klubova Arsenal i Čelsi

Da li će Velika Britanija zamrznuti imovinu ruskim oligarsima koji žive u Londonu zbog zategnutih odnosa Moskve i Londona, jedno je od pitanja koje postavljaju britanski mediji u tekstovima o bogatoj ruskoj emigraciji u Londonu.

Početkom ovog veka, pojavila se nova egzotična vrsta u Londonu, ljudi koji su pripadali takozvanim novobogatašima, ali su se po značajnim karakteristikama razlikovali od svih prethodnih, piše The Guardian. Leteli su u privatnim avionima, pratnja su im bile manekenke, bili su okruženi telohraniteljima i to u zemlji u kojoj ni policija ne nosi oružje. Njihov naglasak i drskost su ih odali - to su bili oligarsi iz Rusije.

List podseća da ruski oligarsi u početku nisu bili posebno dobrodošli na mestima koje su konstantno nazivali magloviti Albion. "Tajni tajkun iz Sibira ", koji je svoje bogatstvo stvorio preko "mračnih naftnih poslova", bio je najlepši epitet koji je britanski medij dodelio Romanu Abramoviču kada je ponudio kupovinu Fudbalskog kluba Chelsea.

Stvari su se promenile kada su oligarsi počeli kupovati najskuplje nekretnine u Londonu i Sureju i otvarati bankarske račune za svoje kompanije (od kojih su mnoge bile smeštene u britanskim prekomorskim ostrvskim teritorijama) i kupovinom britanskih fudbalskih klubova.

The Guardian podseća i da ih je Boris Džonson (Boris Johnson), tadašnji gradonačelnik Londona, pozdravio na njhovom jeziku: Dobro požalovat! (Dobro došli)

Britanski dnevnik navodi i da bez obzira na to u kojoj su industriji stvorili svoje bogatstvo, ruski oligarski su ih napravili kroz transakcije sa vladom Rusije - bilo da kupuju imovinu od Vlade za cent kroz nameštaljke u privatizacijama, ili prodaju imovinu, robu ili usluge ruskoj Vladi za čitavo bogatstvo. Neki su uspeli da rade i jedno i drugo.

Kao primer, list uzima Romana Abramoviča koji je, kako navodi The Guardian, 2005. godine prodao Sibnjeft, naftnu kompaniju, pokojnom Borisu Berezovskom. Ta kompanija je prvobitno stvorena kroz privatizaciju Gazproma, koji je bio u vlasništvu ruske države. Cena za koju je prodat Sibnjeft bila je 13 milijardi dolara.

Abramoviča je optužio njegov bivši partner Berezovski, da je ukrao svoj deo Sibnjefta. Berezovski je izgubio slučaj. Ali dramatično suđenje u Londonu pokazalo je koliko Kremlj kontroliše i štiti ruske biznismene u svetu poslovanja.

Uz retoričko pitanje zašto su ruski oligarsi toliko dobrodošli u Londonu, The Guardian objašnjava da ruski oligarsi ne stanuju u Velikoj Britaniji, njihovi poslovi ostaju u Rusiji, a njihove vile i palate su u vlasništvu offshore kompanija. Sada ćemo videti da li će vlada Velike Britanije odlučiti da vrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina tako što će pleniti imovinu oligarsima, ili će im ukinuti vize ili sprovesti neku drugu vrstu sankcija?

Vladimir Ilič Lenjin je upitao: šta treba učiniti? Bilo bi suludo i nepraktično šutnuti ove fantastične zverke z Britanije. Ali, dok oni žive među nama, ne bi trebalo da se plašimo da uđemo u njihove jazbine i istražimo kako oni rade, i koga hrane, zaključuje The Guardian.

Sledeći potezi

Nakon nedavnih dešavanja u Salisburyju i napada nervnim gasom na dvostrukog agenta pitanje oligarha se ponovno aktualizira, piše The Sunday Times.

Premijerku Velike Britanije Terezu Mej (Theresa May) obavestili su visoki zvaničnici MI6 o statusu oligarha u Britaniji, a zvaničnici u Whitehall-u razmatraju koja sredstva bi mogla biti zamrznuta nakon napada u Salisburyju. Oni će biti potkrepljeni listom koju je ranije sastavilo ministarstvo finansija SAD-a i predalo Kongresu u januaru kako bi identifikovao kandidate za sankcije.

Podsetimo, ruski plutokrati imenovani u Americi, Kanadi i Britaniji kao potencijalne mete za sankcije slobodno su kupovali desetine nekretnina u Velikoj Britaniji.

The Times je identifikovao imovinu u vlasništvu britanskih kompanija koje kontrolišu osumnjičeni članovi i saveznici vladajuće elite predsednika Putina.

Investitori iz Rusije, Kine i Bliskog istoka slili su milijarde u London, kupujući sve od luksuznih nekretnina do kompletnih kompanija, ali poreklo nekih od tih sredstava dovedeno je u pitanje, prenosi Reuters.

Nije poznato koliko je novca „oprano“ preko Britanije, ali je Nacionalna agencija za kriminal saopštila kako se kalkuliše o iznosima između 36 milijardi funti (50,83 milijardi dolara) i 90 milijardi funti (127,08 milijardi dolara).

Ministar za bezbednost Ben Valas (Ben Wallace) rekao je da će vlada iskoristiti ovlašćenja u vezi sa neobjašnjivim bogatstvom za zamrzavanje i vraćanje imovine, ako pojedinci ne budu mogli da objasne kako su stekli imovinu vrednu preko 50.000 funti (70.000 dolara).

U listu The Times Valas je upozorio: "Doći ćemo po vas, po vašu imovinu i otežat ćemo vam život."

Prošle godine britanski mediji izvestili su o istraživanju "Praonica" (Laundromat) o navodnoj šemi za pranje novca pod rukovodstvom Rusije, u kojoj je preko Moldavije prošlo 22,3 milijarde dolara koristeći fiktivne ruske kompanije i fiktivne kredite od offshore kompanija sa sedištem u Britaniji u periodu od 2011.do 2014. godine.

Valace je rekao da je vlada odlučna da zaustavi takvo ponašanje.

"Ono što znamo na osnovu slučaja "Laundromat" jeste da sigurno postoje veze sa Rusijom i vladino stanovište je da znamo na što su spremni i više to nećemo dopustiti“, rekao je on.

Spisak nepodobnih

Ruskim oligarsima bavili su se i predstavnici američke administracije. Administracija predsednika Donalda Trumpa objavila je krajem januara ove godine spisak stotina ruskih političara i oligarha čiji je biznis procvetao pod vladavinom predsednika Vladimira Putina.

Na listi, koja je nazvana "Putinova lista", našlo se 114 imena ruskih političara te 96 oligarha. Lista je bila zahtev Kongresa kako bi se na svojevrstan način kaznila Rusija za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Lista je izazvala burne reakcije u Moskvi, a mnoga od imena poznata su i širom sveta.

Naime, na listi su se između ostalih našli premijer Dmitrij Medvedev, portparol predsednika Dmitrij Peskov, bogataš Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu, kao i visoki zvaničnici u vodećim ruskim obaveštajnim agencijama FSB i GRU.

Prema navodima Ministarstva finansija SAD, svaki od navedenih oligarha na listi poseduje imovinu u vrednosti od milijardu i više dolara.

Naznačeno je kako je lista oligarha "izvučena iz javno dostupnih podataka", navodi Associated Press.

XS
SM
MD
LG