Dostupni linkovi

Rusija i Bjelorusija počele zajedničke vježbe vazduhoplovstva


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozdravlja vojnike tokom vojne vježbe izvan Bresta, 12. septembra 2021.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozdravlja vojnike tokom vojne vježbe izvan Bresta, 12. septembra 2021.

Rusija i Bjelorusija počele su u ponedeljak 16. januara zajedničke vazduhoplovne vježbe koje naglašavaju bliske odbrambene veze dva saveznika dok Kremlj vrši invaziju u susjednoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je Rusija rasporedila svoje ratne avione u Bjelorusiju zbog manevra, koji će trajati do 1. februara. U vježbe će biti uključene sve vazduhoplovne baze i poligoni te zemlje, piše Reuters.

U toku vježbi održaće se zajedničke vazduhoplovne patrole, akcije podrške kopnenim snagama, vazduhoplovno-desantne operacije, vazduhoplovno izviđanje i transportni letovi, saopštilo je Ministarstvo.

Nema informacija o tome koliko će aviona biti uključeno u vježbe. Prošle godine su Rusija i Bjelorusija najavile plan za modernizaciju bjeloruskih aviona kako bi mogli da nose nuklearne rakete.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je u decembru rekao da bjelorusku posadu obučava Rusija kako bi naučila da upravlja tim avionima i da će biti modifikovani da nose nuklearno oružje.

Ruske trupe su 24. februara iskoristile teritoriju Bjelorusije da uđu u Ukrajinu sa sjevera.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da nije vidio kretanje ruskih trupa u Bjelorusiji koje bi ukazivalo na neposredan napad iz te zemlje na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG