Dostupni linkovi

U Banjoj Luci okačeni plakati podrške Rusima u Ukrajini


Plakate u Banjoj Luci okačili su iz organizacije "Srpski narodni pokret", koja se u BiH zalaže da samostalnu Republiku Srpsku.
Plakate u Banjoj Luci okačili su iz organizacije "Srpski narodni pokret", koja se u BiH zalaže da samostalnu Republiku Srpsku.

U Banjoj Luci su u ponedjeljak, 21. februara, osvanuli plakati na kojima je ispisano "Rusi Ukrajine, Srbi su s vama", na srpskom i ruskom jeziku.

Ćirilični napisi uz poruku "To se zove sloboda" okačeni su na pasarelu iznad Ulice Krajiških brigada, u naselju Nova Varoš, u Banjoj Luci, gradu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Plakate su u Banjoj Luci okačili iz Srpskog narodnog pokreta "Izbor je naš", organizacije iz RS-a.

Srpski narodni pokret je organizacija koja se od svog osnivanja, prije više od 15 godina, zauzima za, između ostalog, izdvajanje entiteta RS iz BiH, kao i za politiku "Srbije prema Kosovu".

Najavljuju da će pismo podrške uputiti "predstavnicima Donjecka i Luganjska", inače dijelova Ukrajine u kojima se legitimne ukrajinske snage bore protiv separatista koje imaju podršku zvanične Moskve.

Organizacija Srpski narodni pokret "Izbor je naš" je na crnoj listi Facebooka zbog širenja mržnje.

Plakati su ispisani na srpskom i ruskom jeziku.
Plakati su ispisani na srpskom i ruskom jeziku.

Plakati u Banjoj Luci okačeni su dok u Ukrajini rastu tenzije zbog moguće invazije Rusije.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje.

Separatistički čelnici u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luganjsk najavili su planove za evakuaciju stotina hiljada ljudi u Rusiju usred izvješća da se u tim regijama mobiliziraju ljudi.

Sjedinjene Države su odbacile navode o evakuaciji kao ciničan pokušaj odvraćanja pozornosti od nadolazeće ruske invazije Ukrajine.

Ranije je, 19. februara, ukrajinska vojska saopćila da su dva vojnika poginula, u novom izbijanju nasilja na liniji fronta sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

Četiri vojnika su povrijeđena i hospitalizirana, navodi se u saopćenju vojske koja optužuje separatiste da su počinili 70 kršenja primirja.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG