Dostupni linkovi

Rusija će isporučiti oružje zemljama koje graniče sa Avganistanom 


Ruski graničari štite most od Tadžikistana do Avganistana preko reke Pjandž u tadžikistanskom selu Darvaz (fotoilustracija)
Ruski graničari štite most od Tadžikistana do Avganistana preko reke Pjandž u tadžikistanskom selu Darvaz (fotoilustracija)

Ruske vlasti saopštile su u četvrtak 26. avgusta da su dobile nove narudžbine oružja od zemalja centralne Azije i dodale da će tim državama isporučiti oružje i helikoptere usred straha od daljeg dešavanja u Avganistanu gde su vlast preuzeli talibani, javlja AFP.

"Već radimo na brojim narudžbinama zemljama u tom regionu koje traže ruske helikoptere, lako naoružanje i savremene sisteme zaštite granice", izjavio je za Ria Novosti generalni direktor agencije za izvoz naoružanja Aleksandra Mihejev.

Zemlje centralne Azije, posebno Uzbekistan i Tadžikistan, koje se graniče sa Avganistanom i koje su doživele napade džihadista 1990-ih i 2000-ih, zabrinute su zbog povratka talibana na vlast.

Moskva, koja u centralnoj Aziji ima vojne baze, strahuje od upada avganistanskih džihadista, uključujući "borce prerušene u izbeglice", koji zatim mogu da uđu na rusku teritoriju.

Drugi izvor zabrinutosti je porast trgovine opijumom i heroinom.

XS
SM
MD
LG