Dostupni linkovi

Novinarka RSE Alsu Kumarševa šest mjeseci u ruskom pritvoru


Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kumarševa na saslušanju u sudu u Kazanju, 1. april 2024.
Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kumarševa na saslušanju u sudu u Kazanju, 1. april 2024.

Alsu Kurmasheva je nekih 25 godina radila kao novinar u Tatarsko-baškirskom servisu Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL). A onda se prije šest mjeseci, kako kaže, "to u trenu pretvorilo u zločin".

To se desilo 18. oktobra kada je Kurmasheva, rusko-američka dvojna državljanka, uhapšena u Kazanju i optužena da se nije registrovala kao strani agent, shodno kaznenom ruskom zakonu koji cilja novinare, aktiviste civilnog društva i druge.

Kasnije je optužena za širenje neistina o ruskoj vojsci, i prijeti joj do 10 godina zatvora ako bude osuđena.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

RSE/RL i vlada SAD kažu da su optužbe odmazda za njen rad kao novinarke tog medija.

Ona je otputovala u Rusiju kako bi posjetila svoju majku i brinula o njoj, a prvobitno je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu u Kazanju, gdje su joj oduzeti pasoši.

"18. oktobra prošle godine bila sam zatvorena zbog optužbi koje još uvek nemaju smisla u mojoj glavi", napisala je u nedavnoj poruci koju je objavio mjesečnik na tatarskom jeziku u Kazanju.

Kurmasheva, koja živi u Pragu sa suprugom Pavelom Butorinom, koji takođe radi za RSE/RL u Pragu, i njihove dvije ćerke od 12 i 15 godina, opisala je svoje zatvorske uslove kao loše i rekla da se njeno zdravlje pogoršalo, jer nema pristup liječenju.

Alsu Kurmaševa o zatvoru u Rusiji: Bez zdravstvene njege, bez prostora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00


Alsu piše da su joj se "neke bolesti pojačale", ali da joj ljekovi i redovno vježbanje "daju snagu da izdrži i podnese bol".

"Drže je u nehumanim uslovima samo zbog činjenice da je Amerikanka", rekao je Butorin.

"Želim da ruska vlada objasni meni i mojoj djeci zašto drže Alsu kao taoca. Ona nije opoziciona političarka. Ona nije aktivista. Ona nije kriminalac. Njeno pritvaranje je nezakonito. Ona ne pripada u zatvor".

Mnogi kritičari i grupe za ljudska prava kažu da Kremlj koristi takozvani zakon o stranim agentima kako bi suzbio bilo kakvo neslaganje.

Moskva je takođe optužena da pritvara Amerikance kako bi ih koristila kao monetu u razmjeni za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Državama.

"Ruske vlasti sprovode žalosnu zločinačku kampanju protiv nezakonito pritvorene Alsu Kurmasheve", rekao je predsjednik RSE/RL Stephen Capus.

Drugi američki novinar, reporter Wall Street Journal-a Evan Gershkovich, u pritvoru je od marta 2023. zbog optužbi za špijuniranje, koje on i njegove novine žestoko poriču navodeći da je tridesetdvogodišnjak samo radio svoj posao akreditovanog novinara kada je uhapšen.

U februaru su 23 zemlje nominovale Kurmashevu za Svjetsku nagradu za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano u 2024.godini.

Ustanovljena 1997. godine, to je godišnja nagrada koja se dodjeljuje osobi ili grupi ljudi za izuzetan doprinos odbrani i promociji slobode štampe širom svijeta, uprkos opasnosti i progonu s kojima se suočavaju.

Za Kurmaševu, nagrade su nešto na šta nema dovoljno vremena da se fokusira.

Umjesto toga je njen cilj, kako kaže, jednostavan: "Moja najveća želja je da izađem odavde živa i zdrava".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG