Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija traži pomoć Applea za blokadu Telegrama


U Moskvi je održano više protesta građana protiv zabrane Telgrama.

Ruski kontrolor elektronskih komunikacija saopštio je da su od američke kompanije Apple zatražili pomoć da bi blokirali popularni servis za poruke Telegram u Rusiji.

Upotreba Telegrama zabranjena je u Rusiji u aprilu nakon što je ova kompanija odbila da dozvoli pristup ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti (FSB) da prati privatnu komunikaciju njihovih korisnika.

Roskomnadzor, ruski državni kontrolor elektronskih komunikacija, objavio je da su 28. maja poslali pismo američkom tehnološkom džinu Appleu sa zahtjevom da blokiraju primanje obavještenja (notifications) za korisnike Telegrama u Rusiji, da bi osigurali da korisnici Appleovih telefona i tableta ne dobijaju upozorenja (alerts) o novim porukama čime bi ovu aplikaciju učinili manje korisnom.

Ruski regulator, koji je počeo da primjenjuje odluku suda na zabranu Telegrama 16. aprila, nakon što je ovaj servis odbio da omogući FSB praćenje privatnih komunikacija njihovih korisnika, od Apple je takođe tražio da ne dozvole da Telegram aplikacija bude slobodna za preuzimanje (download) u Rusiji.

Takođe je ruska državna agencija TASS izvijestila da je Roskomnadzor sarađivala i sa drugim američkim tehnološkim divom Googleom da bi primijenili zabranu Telegrama.

Roskomndazor tvrdi da je Apple obavezan da se pridržava zakona o zabrani Telegrama
Roskomndazor tvrdi da je Apple obavezan da se pridržava zakona o zabrani Telegrama

Roskomnadzor je u pismu Appleu naveo da kompanija treba "da nas informiše što je prije moguće o daljima koracima na razrješenju ovog problematičnog pitanja" sa Telegramom ili će se u suprotnom suočiti sa "mogućom akcijom od strane agencije".

Ruska novinska agencija Interfax citirala je direktora Aleksandra Žarova, koji je naveo da Apple ima mjesec dana da odgovori na zahtjev regulatora. On je, međutim, dobio da kaže kakvu bi akcija Roskomnadzor mogao preduzeti ako Apple odbije da se povinuje zahtjevu, ali je za Interfax naglasio da je američka kompanija zakonski obavezna da primjeni sudsku odluku o zabrani Telegrama.

Moskovski sud je prošlog mjeseca zabranio Telegram nakon dugotrajne bitke sa vlastima oko pristupa njihovim sigurnim kodiranim komunikacijama. Zabrana je uzrokovala višednevne proteste u Rusiji hiljada građana koji koriste i podržavaju popularni servis za razmjenu poruka.

Telegram servis je kreirao ruski poslovni čovjek Pavel Durov, koji je obećao da će odbiti bilo koji pokušaj ruskih državnih službi bezbjednosti da na silu dobiju pristup porukama.

Telegram omogućava ljudima razmjenu poruka, stikera, fotografija i videa i to u grupama do čak 5.000 ljudi. Privukao je više od 200 miliona korisnika od kada su ga lansirali Durov i njegov brat Nikolaj 2013. godine.

Iako je Roskomnadzor započeo blokadu Telegrama odmah nakon sudske odluke 16. aprila, priznali su da su samo djelimično uspješni u blokiranju i ograničavanju njihovih operacija i to oko 15 do 30 posto.

Žarov i drugi ruski zvaničnici tvrde da je zabran protiv Telegrama opravdana zato što je ovaj servis korišten za planiranje terorističkih napada širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG