Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da je američki razarač pokušao da uđe u njene vode


Ruski razarač "Admiral Tributs", septemabr 2016.
Ruski razarač "Admiral Tributs", septemabr 2016.

Rusija tvrdi da je jedan od njenih ratnih brodova sprečio upad razarača američke mornarice u ruske teritorijalne vode tokom rusko-kineskih pomorskih vežbi u Japanskom moru.

Američka vojska demantovala je ove tvrdnje, navodeći da nije bilo interakcije između dva broda, i da je američki razarač obavljao rutinske operacije u skladu sa međunarodnim pravom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se ruski razarač "Admiral Tributs" približio američkom razaraču "USS Chafee" kako bi ga "proterao" s područja nedaleko od ruskih voda u kome je zabranjena plovidba zbog vežbi ruske artiljerije.

Navedeno je da je američki brod prethodno upozoren da napusti područje u zalivu Petra Velikog.

Nakon što je "pokušao da pređe rusku morsku granicu", američki ratni brod je promenio kurs i napustio područje u trenutku kada su dva broda bila udaljena samo 60 metara jedan od drugog, saopštilo je ministarstvo.

Američka vojska saopštila da je njen razarač izvodio rutinske operacije u međunarodnim vodama u Japanskom moru kada je ruski razarač došao na 60 metara od američkog broda, iako su sve interakcije bile sigurne i profesionalne.

"Izjava ruskog Ministarstva odbrane o interakciji između naša dva broda mornarice je lažna", navodi se u saopštenju američke vojske.

"USS Chafee je sve vreme obavljao operacije u skladu sa međunarodnim pravom i običajima", dodaje se.

Rusko ministarstvo je ranije saopštilo da su sa Kinom održane pomorske vežbe u Japanskom moru kako bi usavršili zajedničko delovanje artiljerijskom vatrom na neprijateljske napade.

Incident od 15. oktobra prijavljen je u momentu kada su odnosi Moskve sa Sjedinjenim Državama i njenim zapadnim saveznicima na najnižem nivou nakon Hladnog rata, opterećeni mnogobrojnim problemima, uključujući mešanje sukobe u Ukrajini, međanje Rusije u američke izbore i sajber napade navodno ruskih hakera.

Poslednjih godina došlo je do niza potencijalno opasnih bliskih susreta između ruskih i ratnih aviona i brodova NATO-a, pri čemu je Severnoatlanski savez optužio Moskvu za agresivne manevre u vazduhu i na moru.

XS
SM
MD
LG