Dostupni linkovi

Ambasada Rusije: OHR kočnica na putu razvoja BiH


Ruska ambasada u Sarajevu (arhivska fotografija)

Potrebno je što prije zatvoriti Ured visokog predstavnika (OHR) koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH, saopćila je Ambasada Ruske Federacije u BiH, u srijedu 8. decembra.

Iz Ambasade ističu da se Rusija, kao jedan od svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, zalaže za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH, te da je neophodno "što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na građane BiH".

Istaknuto je da Rusija nije učestvovala na sjednici političkih direktora Vijeća za provedbu mira (PIC), 7. i 8. decembra, zbog toga što ne priznaje Christiana Schmidta, kao "visokog predstavnika imenovanog mimo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)".

Predloženi komunike, kako ocjenjuju, sadrži iskrivljavanje slova Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Smatramo da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika", kaže se u saopćenju.

Kako je navedeno iz Ambasade Rusije, svi problemi u BiH trebaju se rješavati isključivo putem dijaloga između strana u BiH, na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa.

"To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući euroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a, u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u", dodaje se.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su nakon sastanka, održanog 7. i 8. decembra, ponovili podršku i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kao i "teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države koja se sastoji od dva entiteta”.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a u BiH upozorili su da će neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika u BiH imati posljedice.

Oni su konstatovali kako je bh. entitet Republika Srpska (RS) prekršio Daytonski mirovni sporazum zakonski odbivši da primjenjuje odluku visokog predstavnika o izmjenama dva zakona države BiH.

Radi se o odluci kojom je Valentin Inzko kao donedavni visoki predstavnik nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

“Upravni odbor PIC-a osuđuje radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju daytonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji", navodi se u komunikeu nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu.

Na sastanku Upravnog odbora PIC-a nisu bili predstavnici Rusije, koja Nijemca Christiana Schmidta ne priznaje za visokog predstavnika.

Zajedno s Kinom, Rusija se usprotivila Schmidtovom imenovanju, kao članica Vijeća sigurnosti UN, u maju 2021. godine.

XS
SM
MD
LG