Dostupni linkovi

Rusi nisu odustali od betoniranja ostrva Sv. Marko


Ostrvo Sv. Marko
Od betoniranja tivatskog ostrva Stradioti, poznatijeg kao Sveti Marko, nije se odustalo kako se ponadao dio građana tog grada u Boki.

Vlasnik ostrva, ruska kompanija Metropol, je u fazi reorganizacije pa je došlo do zastoja u svim njenim projektima, kaže za naš radio predstavnik te ruske kompanije Aleksej Rudenko:

"Neki određeni period bili smo na čekanju. Nama je prošle godine krenula reorganizacija, restrukturizacija unutar kompanije i svi projekti širom svijeta su zbog toga bili na čekanju. Ta je procedura, međutim pri kraju i svi projekti širom svijeta, uključujući i ostrvo Sveti Marko će krenuti u narednih mjesec do dva."

Rudenko kaže da nakon parafiranja studije o lokaciji prije dvije godine sada predstoji administrativna procedura za dobijanje građevisnke dozvole koju će, nada se, dobiti do kraja 2012. godine.

"Planiranom dinamikom 2015. godine biće završeni radovi. Svi su raniji učesnici projekta i danas tu", kaže Rudenko.

Metropol je ostrvo Sveti Marko kupio od beogradske kompanije Putnik 2007. godine uz obećanje da će uložiti 450 miliona eura. No, kada je postalo jasno da su Rusi uz 200 stambenih jedinica bukvalno betoniraju more nad Tunjom građanskim protestom su Tivćani uspjeli makar da odgode početak te gradnje.

Dio stručne javnosti je tada ustvrdio da je Vlada usvojila državnu studiju lokacije ostrvo Sveti Marko 2010. godine koja se kosi sa planskim dokumentima višeg reda, a da je nekoliko istih ljudi radilo u timovima obrađivača, što je suprotno zakonu jer su tako ocjenjivali sami sebe.

Dekadencija i izolacija

Građani Tivta su tvrdili da je prostorni plan posebne namjene zone morskog dobra za ostrvo Sveti Marko predvidio samo izgradnju objekata turističke ali ne i rezidencijalne namjene, te da je Vlada prekršila to pravilo i usvojila studiju lokacije koja Rusima omogućava da izgrade više od dvije trećine ostrva.

Prema riječima Alekseja Rudenka, Rusi će graditi ono što su zamislili.

"U centru ostrva će biti hotel, luksuzni, sa pratećim sadržajima i spa. Pored hotela biće 100 bungalova i do 74 privatnih vila od 300 do 700 m2", pojašnjava Rudenko.

RSE: Morsko dobro je ono sve što su obale Svetog Marka. Hoće li građanima biti slobodan pristup?

Rudenko: Planiram da potpišem ugovor o zakupu ovog dijela obalnog pojasa ali studijom lokacije predviđena je javna staza do 4 kilometra.

RSE: A kupalište, plaža?

Rudenko: Kupalište i plaža sa južne tačke ostrva to će biti uglavnom plaža hotela ali ne vidim tu razloga da se bilo koji kupač, ako ispoštuje uslove bezbjednosti kao i ostale, ne pridruži u plažnom baru ljudima koji odmaraju na Svetom Marku. Da ponovim - uz određene uslove.

O kojoj vrsti uslova je riječ možemo samo nagađati, uz citat sa sajta Metropola:

- Sveti Marko će spojiti netaknutu prirodu sa čistom dekadencijom i stvoriti svijet fantastične izolacije.
XS
SM
MD
LG