Dostupni linkovi

Rusi na Dalekom istoku u panici zbog radijacije


Mjerenje radijacije Gajgerovim brojačem u Vladivostoku, 15. mart 2011. foto: Vitaliy Ankov, STF
Mjerenje radijacije Gajgerovim brojačem u Vladivostoku, 15. mart 2011. foto: Vitaliy Ankov, STF
Stanovnici ruskog Dalekog istoka strahuju od moguće radijacije koja bi se mogla proširiti iz japanske nuklearke Fukishima, iako ih njihova vlada uvjerava da nema opasnosti od radijacije.

Ruski mediji javljaju da su građani na ruskoj strani Pacifika preplavili trgovine i da kupuju jod, crno vino, votku i alge, odnosno proizvode za koje se vjeruje da mogu ublažiti posljedice izloženosti radijaciji.

Ljekarne u gradovima poput Vladivostoka, Južnog Sahalina i na Kamčatki prodaju velike količine Gajgerovih brojača. Ima i oni koji love u mutnom. Tako se prodaju “specijalna odjela” s posebnim pločama koje su navodno otporne na radijaciju.

Stanovnik gradića Južni Shalin novinarima Ruskog servisa našeg radija kaže da ga cijela situacija podsjeća na nesreću u Černobilu 1986.

“Bio sam u tom području kada se nesreća dogodila. Znam što to znači i plašim se za sebe i svoje najbliže”, priča on.

Poziv da se ne šire glasine


Sjećanja na pokušaj sovjetskih vlasti da zataškaju katastrofu, prikriju informacije i danas su vrlo svježa iako je prošlo gotovo četvrt stoljeća.

FOTOGALERIJA - Japan: Nuklearna havarija


“Ne mogu reći da se plašim, ali sam zabrinuta, jer ne znam da li sam dobro informirana, da li nam govore istinu i da li će nas upozoriti na moguće posljedice”,
kaže jedna stanovnica u Južnom Sahalinu.

Istodobno, Ministarstvo za izvanredne situacije Rsuije pokušava umiriti građane.

Tatjana Jukhamanova, glasogovornica regionalnog odijela toga ministarstva na Kamčatki ističe da je radijacija u okvirima normale, te poziva građane da “ne šire glasine i ne paničare”.

Ona ističe da je na području Kamčatke radijacija u prosjeku 8 do 14 mikrorengena na sat, što je ispod normale do 30 mikrorengena na sat.

“Nivo radijacije u Valdivostoku je oko 12 mikrorengena na sat”,
kaže ona.

Ipak, vojska je spremna evakuirati stanovnike s Vladivostoka i Kurilskih otoka u slučaju povećane radijacije.

Neke od građana vlast je uvjerila da nema mjesta strahu.

“Ne plašim se. Kažu da vjetar puše sa Zapada prema Istoku i da radijaciju nosi prema oceanu”, smireno odgovara jedna od sugovornica kolege iz Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG