Dostupni linkovi

Rusi u orbitu poslali 45 miševa, zečeva i puževa


Ruska raketa Soyuz poletjela je u petak s kosmodroma u Baikonuru s čitavom menažerijom u kojoj su miševi, zečevi i puževi, radi naučnih ispitivanja u okviru leta na Mars.

U svemirskom brodu Bion-M, koji je u orbitu lansirala raketa Soyuz istovremeno s različitim satelitima, nalazi se 45 miševa, osam glodavaca iz Mongolije, 15 zečeva, 20 puževa i drugih živih organizama.

Životinje, koje će biti u odvojenim boksovima i pod stalnim nadzorom, ostat će u orbiti mjesec dana, a zatim će sletjeti 18. maja kako bi naučnici mogli ispitati posljedice njihovog boravka u svemiru.

"Namjera je utvrditi u kojoj mjeri se naš organizam može prilagoditi na uvjete bestežinskog stanja i šta je potrebno učiniti da se osigura preživljavanje tokom dugotrajnog leta", izjavio je za državnu televiziju direktor Ruskog svemirskog centra Valery Abrashkin.

Prethodni eksperimenti ove vrste bili su izvedeni s majmunima, objavila je ruska televizija i prikazala crno-bijele snimke tih primata čije je iskustvo u svemiru poslužilo za pripremu ljudskih misija na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir, a zatim na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS.

Prvo sovjetski eksperiment ove vrste bio je let psa Lajke 1957. godine, koji je prethodio prvom letu u svemir Jurija Gagarina 1961. godine.
XS
SM
MD
LG