Dostupni linkovi

Rusi kažu da grade štit iznad ukrajinske nuklearke Zaporižje


Pogled na nuklearnu elektranu Zaporižje tokom ukrajinsko-ruskog sukoba kod Enerhodara pod ruskom kontrolom u Ukrajini, 30. avgust 2022.
Pogled na nuklearnu elektranu Zaporižje tokom ukrajinsko-ruskog sukoba kod Enerhodara pod ruskom kontrolom u Ukrajini, 30. avgust 2022.

Postavlja se štit iznad skladišta za istrošeni nuklearni otpad u nuklearnoj elektrani Zaporižje u južnoj Ukrajini kako bi se zaštitio od granatiranja i bespilotnih letjelica, kazao je u subotu, 17. decembra, ruski dužnosnik, prenijela je novinska agencija Reuters.

Videosnimka koju je objavio Vladimir Rogov, službenik imenovan od strane Rusije u ukrajinskoj pokrajini Zaporižje, prikazuje radnike kako postavljaju zaslon od nečega što je izgledalo kao neka vrsta prozirne folije na žicama iznad desetaka betonskih cilindara visokih oko pet metara.

"Za sada će štititi od šrapnela i improviziranih eksplozivnih naprava bačenih iz bespilotnih letjelica. Ali kasnije će to biti čvršće", rekao je.

Borbe oko najveće nuklearne elektrane u Europi u deset mjeseci sukoba potaknule su strahove od moguće nuklearne katastrofe poput one u Černobilu 1986. godine.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nesmotreno granatiranje elektrane čijih šest reaktora nije u pogonu.

Međunarodna misija na čelu sa direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem bila je u posjeti postrojenju od 31. avgusta do 5. septembra. Posmatrači IAEA su od tada u smjenama u postrojenju.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

Moskva je u novembru objavila da je ova nuklearka i dalje pod ruskom kontrolom i da će tako ostati, a nakon što je ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da je napuste.

Rusija i Ukrajina optužile su jedna drugu za granatiranje kompleksa, koji ima šest reaktora.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Obje strane su upozorile na opasnost od nuklearne katastrofe, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju pri UN želi da stvori zaštitnu zonu oko elektrane.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

XS
SM
MD
LG