Dostupni linkovi

Ruše li Dačića zbog Kosova


Premijer Srbije Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, januar 2013.
Premijer Srbije Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, januar 2013.
Postoji li ozbiljan politički blok koji se protivi sadašnjoj politici Vlade Srbije prema Kosovu koja, po mišljenju jednih vodi realnu politiku oslobođenu kosovskog mita, a po mišljenju drugih vodi izdajničkom ishodu-predaji Kosova. Da li po pitanju Kosova postoji unutar vladajućeg bloka ozbiljne napukline? Ko čini “kosovski blok” na čijem je čelu lider male parlamentarne stranke Vojislava Koštunice? I da li su dovoljno moćni da sruše premijera zbog politike prema Kosovu?

“Ubrzavanje, mirenje sa kosvoskom nezavisnošću, predajom ili kapitulacijom po pitanju Kosova i Metohije”, tako sadašnju politiku Vlade premijera Ivice Dačića prema Kosovu vidi politički analitičar iz kruga okupljenog oko desničarskog časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović.

Sociološkinja Vesna Pešić, nekad bliska Čedinim liberalima, a sada poznata po stavu da su Srbiji bile neophodne promene i da novu vlast treba podržati, kaže da Vlada vodi realnu politiku.

“Naravno da je Dačić mnogo doprineo da kosovsko pitanje postavimo kao realan problem. Ne kao zavetne misli i mitologiju od koje ćemo večno da živimo i kojoj ćemo večno da se klanjamo i da odumremo u sirmošatvu i bedi, nego da se postavimo kao moderni, realni ljudi. Da stvorimo jednu pristojnu državu u kojoj možemo da se razvijamo, umesto što trošimo ogromnu energiju na nešto što nikada nismo ni želeli. Ovde niko ne želi da živi sa dva miliona Albanaca”, kaže Vesna Pešić koja će, po svoj prilici, još jednom uzburkati javnost u Srbiji, ovoga puta tvrdeći da iza pokušaja kompromitovanja premijera Dačića u vezi sa slučajem mafijaškog klana Šarić, stoje protivnici vladine politike prema Kosovu.

"To su klasične nameštaljke za koje mi već imamo iskustva da kada ti mračni krugovi nekoga označe da je izdajnik i da je preterao sa Kosovom, a na RTS-u Vojislav Koštunica je rekao da je Dačić potpisao svoju smrtnu presudu kada je pomenuo kosovsku stolicu u UN. I onda su krenuli sa tim intrigarenjem sa Šarićem. Kriminalac, mafijaš, sve u poznatom stilu. Tresu celu državu i otvaraju nekakvu istragu nad premjerom. Pa, gde to ima?”, kaže Pešićeva.

Bez obzira šta je motiv za optužbe na račun premijera Dačića o kome javnost neuspelo nagadja danima, ostaje pitanje kojim se mi bavimo. Koliko su jaki protivnici dijaloga sa Prištinom i šta se dogodilo u tom smislu na sceni Srbije?

Posle izbora došlo je do političkog pregrupisavanja kada je reč o politici prema Kosovu. Kosovski blok su pre izbora činili, uz Koštuničin DSS i Radikale, i SPS i Naprednjaci, analizira Đorđe Vukadinović postizborne poremećaje na političkoj sceni Srbije.

“Nakon formiranja ove Vlade, postalo je jasno da je razbijen taj kosovski blok, Radikali su ostali ispod cenzusa a DSS je prilično usamljen i marginalizovan u Parlementu. SNS i SPS su ušli u Vladu i pokazuju tu neku vrstu pragmatizma ili realizma ili oportunizma, zavisi kako na to ko gleda, u kome nadmašuju čak i demokrate, čak i Borisa Tadića”, smatra Vukadinović.

Vesna Pešić kaže da Vojislav Koštunica, iako lider male parlamentarne stranke, svoju moć crpi iz uticajnih nacionalnih institucija i desničarskih grupa.

“A ko drži Srpsku pravoslavnu ckrvu, ko drži sve ove desničarske grupe, ko je stvarao Obraz, Dveri, ko? Moj je utisak da crkvene i ove desničarske snage vrše pritisak na celu Vladu da izmeni politiku prema Kosovu", ocenjuje Pešićeva.

Vukadinović kaže da margnalizovanje kosovskog bloka na politčkoj sceni, u Parlamentu, ne znači da on nema podršku u važnim nacionalnim institucijama, kakva je SPC i donekle SANU.

“Pogrešno bi bilo zaključiti, na osnovu pogleda na medijsku i parlamentarnu scenu, kako sada tu nema nikakvog otpora. U biračkom telu, kod običnih građana se taj odnos nije previše promenio. Još uvek više od dve trećine, 80 odsto, građana smatra da se ne sme trampiti Kosovo za ulazak u EU, a pogotovo ne za dobijanje statusa kandidata i dobijanja datuma za početak pregovora”, tvrdi Đorđe VUkadinović, suprodstavljajući se onima koji smatraju da sadašnja vlast ima većinsku podršku za svoju politiku.

Vesna Pešić, međutim, drugačije vidi raspoloženje birača:

“Kad god pitaju građane koji su najvažniji problemi, oni će reći nezaposlenost, standard života, pa plate, pa korupcija, pa će na šesto mesto da kažu Kosovo.”

A šta je sa podelom u samoj vladajućoj koaliciji izmedju predsednika i premijera, koja je izašla na videlo tokom parlamentarne rasprave o Platformi za Kosovo?

Ima razlike u akcentima, nijansama, možda mogu i da eskaliraju, kaže Vukadinović.

“Za sada mislim da su stvari privremeno legle“, smatra Vukadinović.

Vesna Pešić, međutim, kaže da predsednik nema stvarni uticaj, da je prihvatio svoju protokolarnu ustavnu funkciju, da Vlada zaista sada vodi politiku, što joj po Ustavu i pripada.

Vodi li Dačić Srbiju prema priznanju Kosova? Hoće li rešiti kosvosko pitanje u svom mandatu, kako je nagovestio dolazeći na funkciju premijera?

“Ako pod rešavanjem Kosova mislimo na nezavisnost, onda bi mogao ukoliko taj mandat bude dovoljno dug. Kako sada stvari stoje, teško da će mandat biti dovoljno dug”, kaže Vukadinović.

Vesna Pešić smatra da Vlada vodi korak po korak ka normalizaciji odnosa u korist kosovskih Srba, a što se tiče konačnog rešenja, ona ocenjuje da do tog pitanja još nismo stigli.
XS
SM
MD
LG