Dostupni linkovi

Rupa u bukingu zbog Svjetskog prvenstva i ukrajinske krize


Sveti Stefan
Kraj proljeća obično predstavlja vrijeme kada se komentarišu rezultati početka ljetnje turističke sezone i predviđa njen dalji tok. Međutim, informacije su potpuno oprečne. Jedino je sasvim sigurno da se crnogorski turizam suočava sa ozbiljnim problemima od kojih su neki novi, ali ima i mnogo starih, višedecenijskih.

Konstatujući da ne postoji neophodna statistika na dnevnom nivou, dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, profesor Rade Ratković kaže da ne postoji informaciona osnova za mjerodavnu ocjenu zasnovanu na preciznoj statistici.

Ipak, "vapaj" turističkih poslenika koji ovih dana ukazuju da je na crnogorskom primorju više građevinaca i službenika raznih inspekcija nego turista, sasvim je opravdan.

"Ono što je vidljivo i golim okom jeste nešto što je očekivano ako uzmemo u obzir događaje u okrženju i našu orijentisanost na istočno tržište očekivana. Dodatno su problem zaoštrile poplave i ratna dešavanja u Ukrajini", kaže Ratković.

Državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić ipak tvrdi da raspolaže podacima koji govore da je ovogodišnja sezona bolja od prethodne.

Crnogorska obala
Crnogorska obala
"Ono čega smo mi dužni nekako da se držimo jeste to da je u prva 4 mjeseca na aerodrom Tivat u odnsu na isti period iz 2013. godine bilo više 17 i po hiljada putnika. To je dakle tačan podatak i taj se podatak ne može izmisliti, ne možete ga fingirati. Znači, imali smo veći promet na tivatskom aerodromu koji je faktički recepcija crnogorskog turizma a nastavku sezone očekivani je rast za 5 do 10 posto", navodi Jelušić.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik bečićkog hotela Splendid, Žarko Radulović je ipak zadovoljan početkom ovogodišnje turističke sezone, ali strahuje za njen središnji dio koji je obično najjači.

“Gledano od prvog januara do sada pa do 22. juna gledano na skali od jedan do 5 je 4,5. Međutim, period jun, jul, avgust kako sada stvari stoje bi bio 2 plus 3. U septmebru i oktobru bi bio 5 ili 5 plus”, ističe Radulović.

Postoji mnoštvo problema koji mogu negativno uticati na tok ovogodišnje turističke sezone. Ozbiljnu rupu u bukingu, po riječima Žarka Radulovića, pravi čak i Svjetsko prvenstvo u fudbalu kada velik broj ljudi radije ostaje kući, a tu su, naravno, i ukrajinska kriza ali i pad kupovne moći građana Rusije i Ukrajine uslijed pada vrijednosti njihovih valuta.

Pošto su, zadnjih godina, upravo turisti sa ovih područja dominirali, sada se preispituje ispravnost orijentisanosti na ova tržišta.

“U onom periodu kada je tržište Rusije, tržište istočnih zemalja funkcionisalo dosta dobro što se tiče cjenovne politike tada su i davaoci usluga svoje cijene formirali na bazi jednostavne procjene ponude i tražnje. Vjerujem da su i tada neke cijene bil više nego što je to bio kvalitet usluge i servisa koji se pružao. Sada kada imamo drugu situaciju koja podrazumijeva pad kupovne moći građana Rusije od nekih 20 do 25 posto zbog devalvacije rublje dolazi do nekog trenda za smanjenje tražnje, odnosno za drugačijom cjenovnom politikom”, kaže državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić.

Budva
Budva
Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i hotelijer, Žarko Radulović, donekle potvrđuje Jelušićevu tezu i orijentisanost domaćeg turizma na istočno-evropsko tržište i to argumentuje matematički vjerovatno besprekorno uklopljenim brojevima, ali izostavljajući faktor rizika.

"Da smo bili okrenuti ka zapadnom tržištu svih ovih godina mi bi imali 25 do 30 posto manje prihoda svake godine jer otprilike je tolika razlika u novcu koji nam donosi miks - manjim dijelom Zapad a većim dijelom Istok. To je u novcu ugrubo računato oko 30 posto više. Dakle, ukoliko bi smo imali više zapadnih turista od onih sa istoka dobili bi smo 30 posto manje novca", smatra Radulović.

Da li se, u nedostatku dugoročnog sagledavanja i strateškog planiranja po, već dugo odomaćenoj praksi, sada može nešto kampanjski uraditi da bi se poboljšali izgledi za uspjeh ovogodišnje ljetnje turističke sezone?

"Pa i da se poboljša i bude na nivou prethodnih godina koje su uvijek neosnovano proglašavane rekordnim mi ne bi smo ništa promijenili. Morali bi smo ozbiljno da idemo na to ili da odbacimo master plan ili da se, ako smog a već usvojili obavežemo da ćemo ga provoditi sa decenijom zakašnjenja. Ili jednostavno da na niovu države kažemo da nam nije u interesu da razvijamo turizam nego nam je interes kamena izgradnja, da niču soliteri sa stanovima i da primorska mjesta dupliraju broj stanovnika. Ako neko takvu odluku donese taj neko treba da ima odgovornost što je takvu odluku donio. Mi moramo da se zapitamo od čega će ovaj naš narod da živi ako nećemo da razvijamo turizam. Prema tome mi moramo da mislimo na naredne godine", zaključuje Radulović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG