Dostupni linkovi

Rumunjska: Kako je mama spalila remek-djela


Rumunjski stručnjaci kažu da su pronašli ostatke izgorjelih boja, platna i ekserčića koji vjerojatno potiču od remek-djela ukradenih prošle godine iz nizozemske umjetničke galerije. Ovi su ostaci nađeni u rerni žene čijeg se sina, među drugim osobama, tereti za krađu slika, uključujući Matissa, Picassa i Moneta.

Olga Dogaru, Raduova majka, učinila je samo ono što bi svaka majka uradila da spasi svog sina. Ona kaže kako je spalila umjetnine kada su istražitelji posumnjali da je njen sin umješan u jednu od najvećih pljački posljednjih dvadesetak godina. Radu Dogaru jedan je od tri Rumuna koji se sumnjiče za krađu remek djela svjetskih majstora iz galerije Kunsthal u Rotterdamu.

U oktobru su prošle godine iz te galerije ukradene slike: “Arlekinov šešir” Pabla Picassa, “Most Waterloo” i "Charing Cross most, London", Claude-a Monet-a, “Čitačica u bijelom i žutom” Henri Matisse-a, "Djevojka ispred otvorenog prozora " Paul-a Gauguin-a, “Autoprotret” Meyer De Haan-a" te " Žena sa zatvorenim očima ".
Lucian-a Freud-a.

Ukradene slike su procjenjene na vrijednost između 100 i 200 miliona eura.

Olga Dogaru je istražiteljima rekla da je u januaru, nakon što su joj uhapsili sina, zakopala slike najprije u napuštenoj kući, a potom na groblju u selu Caracliu u delti Dunava.

Kasnije ih je, u februaru, iskopala i spalila u pećnici kako bi uništila dokaze koji bi mogli teretiti njenog sina, navodnog organizatora pljačke.

Ernest Oberlander-Tarnoveanu, ravnatelj rumunjskog Nacionalnog istorijskog muzeja, kaže kako forenzičari analiziraju pepeo još od marta, te da očekuje rezultate već sljedeće sedmice.

Najviše im je, pri analizi, pomogao podatak da su u pepelu pronađeni ostaci materijala koju su koristili slikari prije nekoliko desetljeća.

"Neke od tih boja su vrlo otrovne i više se ne koriste. Također smo otkrili ekserčiće koji su davno korišteni za pričvršćivanje platna za okvir, a već odavno se ne proizvode”, izjavio je Oberlander-Tarnoveanu.

Lopovi, koji su se inače bavili prostitucijom i organizacijom sitnijih krađa, iskoristili su slabe mjere sigurnosti i provalili u galeriju 16. oktobra 2012. godine. Sva su djela stavili u obične plastične vrećice za nošenje i pobjegli automobilima. Navodno ih je gotovo zaustavila saobraćajna policija.

Radu Dogaru i dva druga osumnjičenika zadržani su u pritvoru, dok je trajala potraga za slikama i prikupljanje dokaza.

Osumnjičenici, za koje se vjeruju da nisu specijalizirani za umjetnine, nisu bili ni svjesni vrijednosti svog plijena.

Ukradena djela su dio privatne kolekcije avangardne umjetnosti Triton Fondacije. Ustanovi li se da je pepeo zaista ostatak ovih slika, biće to monstruozni zločin i ogroman, nenadoknadiv gubitak.
XS
SM
MD
LG