Dostupni linkovi

Vršilac dužnosti ministra odbrane dobio mandat za sastav vlade Rumunije


Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca

Predsednik Rumunije Klaus Johanis poverio je 21. oktobra mandat za sastav vlade Klaus Johanis imenovao je vršioca dužnosti ministra odbrane Nikolaeu Čjuki (Nicolae Ciuca), u novom pokušaju okonačnja krize u zemlji, teško pogođenoj pandemijom korona virusa.

Posle konsultacija sa parlamentarnim strankama, Johanis je mandat poverio penzionisanom generalu Čjuki, nakon što prethodni mandatar, centrista Dačijan Čološ (Dacian Ciolos) nije uspeo da obezbedi podršku poslanika za formiranje vlade.

Kriza je počela pre više od dve sedmice nakon što je vlada liberalnog premijera Florina Kicua oborena glasanjem o poverenju u parlamentu, koje je okupilo gotovo sve snage političkog spektra.

Iako je uživao političku podršku Johanisa, Kicua je bio na meti oštrih kritika zbog postupanja tokom pandemije korona virusa i nadolazeće ekonomske krize izazvane rastom cena energije.

"Sada se politička kriza mora okončati. Potrebna nam je vlada koja može da reši probleme", rekao je Johanis nakon konsultacija sa parlamentarnim strankama.

"Imamo krizu zbog pandemije korona virusa, dramatičnu situaciju u bolnicama, zima je pred vratima, a cene energenata rastu", kazao je Johanis.

Čjuka je član Nacionalne liberalne stranke i ministar odbrane u tehničkoj vladi, a ranije je kao vojnik bio u Iraku i Avganistanu.

Čjuka sada treba da sastavi listu ministara i da predloži program vlade.

Rumunija, zemlja sa oko 19 miliona stanovnika, suočava se sa rekordnim brojevima novih infekcija i smrtnih ishoda od posledica korona virusa.

Rumunija je 21. oktobra prijavila 16.110 novih slučajeva zaraze i 448 preminulih.

Skoro 20.000 ljudi je hospitalizovano, a bolnice u zemlji su pod pritiskom.

XS
SM
MD
LG