Dostupni linkovi

Demonstranti protiv COVID propusnica pokušali da uđu u parlament Rumunije


Deo demonstranata na protestima u Bukureštu 21. decembra 2021.

Na protestima kranje desne opozicione stranke u Bukureštu, demonstranti su pokušali da uđu u zgradu parlamenta, blokirali su saobraćaj i oštetili nekoliko automobila, pokušavajući da spriječe poslanike da proglase zdravstvene propusnice obaveznim za radnike i radnice.

Pripadnici policije bili su nespremni kada je više stotina demonstranata krenulo kroz ulaznu kapiju, gdje su sprejem poprskali auta, nakon čega su pripadnici obezbjeđenja blokirali ulaze u zgradu.

Demonstranti su se mirno razišli i policija nije koristila silu.

Vladajuća koalicija trenutno pregovara oko obavezne COVID propusnice.

Policija postavlja zaštitnu ogradu protiv demonstranata, Bukurešt, 21. decembar 2021.
Policija postavlja zaštitnu ogradu protiv demonstranata, Bukurešt, 21. decembar 2021.

Prema pojedinim pretpostavkama, između 2.000 i 2.500 ljudi iz raznih dijelova Rumunije okupilo se ispred zgrade parlamenta noseći zastave Rumunije i uzvikujući "sloboda".

Proteste je organizovala opoziciona stranka krajnje desnice Alijansa za jedinstvene Rumune (AUR).

Tokom oktobra, poslanici rumunskog parlamenta odbacili su nacrt zakona prema kojem bi medicinsko osoblje, kao i radnici u javnom sektoru i privatnim firmama obavezno morali da imaju zdravstvne propusnice s ciljem jačanja programa vakcinacije.

Koalicija pregovara o novom nacrtu prema kojem bi većina radnika morala da ima potvrdu o vakcinaciji, da su se oporavili od virusa ili su nedavno obavili testiranje, ali još nije postignuta saglasnost o tome ko pokriva troškove testiranja i koji vremenski period.

XS
SM
MD
LG