Dostupni linkovi

Rumunska policija upala u kancelarije NIS-a u Temišvaru


Pogon Naftne industrije Srbije (NIS) u Pančevu
Pogon Naftne industrije Srbije (NIS) u Pančevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak, 3. oktobra, ovodom upada rumuske policije u sedište NIS Petrola u Temišvaru i odvođenja nekoliko ljudi na saslušanje, da među njima nema srpskih državljana i da to nema veze sa Srbijom.

"To je većinski u ruskom vlasništvu, tek ćemo da vidimo šta je bilo, tražićemo od naših rumunskih prijatelja dodatnu informaciju", rekao je Vučić, novinarima u Budimpešti, navodeći da je NIS kupovao svoje "ćerke" kompanije u nekoliko zemalja.

Kako je naveo, optužena je sad ta jedna ćerka kompanija u Rumuniji da je "obavljala poslove špijuniranja ili odavanja tajne".

"Samo nam je još to falilo. E, sad, objasnite da to nema veze sa srpskom državom, biće svuda u svetskim vestima da se pojavi i biće NIS iz Beograda, ali šta da radite", rekao je Vučić.

Press služba NIS-a je navela u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa da je "osnovni princip poslovanja kompanije NIS da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa."

"Kompanija je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji," dodaje se u saopštenju NIS-a.

Mediji su objavili da je rumunska policija upala je u sedište NIS Petrola u Temišvaru jutros zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve, iako je NIS imao obavezu da o tim otkrićima obavesti rumunsku državu.

XS
SM
MD
LG