Dostupni linkovi

Privremeno prekinut meč Rumunija-Kosovo zbog skandiranja rumunskih navijača 'Kosovo je Srbija'


Transparent na kome piše "Kosovo je Srbija" tokom utakmice između Rumunije i Kosova u Bukureštu, 12. septembra 2023.
Transparent na kome piše "Kosovo je Srbija" tokom utakmice između Rumunije i Kosova u Bukureštu, 12. septembra 2023.

Kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova u Bukureštu prekinuta je u utorak, 12. septembra na oko sat vremena nakon što su lokalni navijači skandirali i razvili transparent "Kosovo je Srbija".

Francuski sudija Vili Delajod prekinuo je u 17. minutu utakmicu u Nacionalnoj areni u glavnom gradu Rumunije pošto je iza jednog od golova uočen diskriminatorski transparent i počeli nacionalistički uzvici rumunskih navijača.

Fudbaleri Kosova odbili su da nastave utakmicu pod takvim uslovima.

Sudija je potom naložio fudbalerima obe reprezentacije da se vrate u svlačionicu.

Utakmica je nastavljena nakon punih 50 minuta pauze, nakon što je delegat UEFA upozorio organizatora da ne dozvoli ponavljanje diskriminatorskog skandiranja.

UEFA je na svom zvaničnom sajtu objavila da je "zbog diskriminatorskog ponašanja utakmica prekinuta do daljnjeg".

Rumunija je pobedila sa 2:0.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku reagovao je nakon incidenta.

"Pošto naši momci srcem i profesionalizmom nastavljaju igru, dostojanstvo države Kosovo je iznad svake provokacije," naveo je Čeku na Fejsbuku.

Rumunija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Fudbalski savez Rumunije saopštio je 13. septembra da se ograđuje od "neodgovornog ponašanja grupe gledalaca" koje je dovelo do prekida utakmice.

"Ponavljamo princip po kome se u Rumuniji upravlja fudbalom, a to je nemešanje politike u sport", naveo je Fudbalski savez Rumunije, dodajući da najoštrije osuđuje provokativne poruke političke, ideološke, verske ili uvredljive prirode koje su zabranjene na stadionima.

Kosovo traži svoju prvu pobedu u ovim kvalifikacijama za turnir sledećeg leta u Nemačkoj nakon lošeg početka ove kvalifikacione kampanje, izgubivši jedan i remizirajući prva četiri meča.

Žuto-plavi su na pretposlednjem mestu u kvalifikacionoj Grupi I, sa samo četiri boda, pet bodova od drugog mesta koje omogućava plasman na Evro 2024. na kome je Rumunija.

Švajcarska je na čelu grupe u kojoj još igraju Izrael, Belorusija i Andora.

Ministarstvo sporta Rumunije saopštilo je u novembru Radiju Slobodna Evropa da je rumunska federacija od vlade tražila pojašnjenje o uslovima pod kojima bi se meč protiv Kosova mogao održati.

Oni su rekli da je predloženo formiranje radne grupe koju čine Ministarstvo sporta, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i FS Rumunije nakon što su rekli da utakmica protiv Kosova vodi "situaciji sa specifičnim međunarodnim kontekstu".

Kosovo je u prošlosti igralo i sa drugim nacionalnim timovima, čije zemlje ne priznaju njegovu nezavisnost.

Grčka i Kipar to nisu smatrali problematičnim, dok je meč protiv Ukrajine odigran u Poljskoj.

Prošle godine je i Fudbalski savez Španije tvrdio da neće dozvoliti kosovskom timu da igra sa svojom zastavom, ali je na kraju meč protekao u normalnim okolnostima.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) naglasila je da će se poštovati pravila utvrđena važećim propisima, ako Rumunija odbije da igra.

Prema ovim pravilima, svaki tim koji odbije da igra gubi meč rezultatom 3:0, ali i rizikuje da izgubi mesto na "EVRO 2024".

XS
SM
MD
LG