Dostupni linkovi

Prva dama SAD pohvalila Rumuniju za rad na pomoći ukrajinskim izbjeglicama


Jill Biden, prva dama SAD (u sredini) sa suprugom predsjednika Rumunije Carmen Iohannis i predsjednikom Klausom Iohannisom, Bukurešt, 7. maj 2022. 
Jill Biden, prva dama SAD (u sredini) sa suprugom predsjednika Rumunije Carmen Iohannis i predsjednikom Klausom Iohannisom, Bukurešt, 7. maj 2022. 

Prva dama SAD Jill Biden pohvalila je vladu Rumunije i humanitarne organizacije zbog njihovog rada na pomoći izbjeglicama koje su pobjegle od ruske invazije na Ukrajinu. Njivove napore je okarakterisala kao "izvanredne".

Supruga američkog predsjednika Joe Bidena govorila je u američkoj ambasadi u Bukureštu 7. maja, dan nakon što je došla u Rumuniju u zvaničnu posjetu tokom koje se susrela sa američkim trupama i rumunskim zvaničnicima.

Gotovo 860.000 Ukrajinaca je došlo ili prošlo kroz Rumuniju bježeći od ruske invazije na njihovu zemlju, prema podacima Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR). Skoro 7.000 Ukrajinaca dnevno pređe granicu sa Rumunijom, rekao je Pablo Zapata, rumunski predstavnik u UN agenciji.

"To je izvanredno. Solidarnost ovdje u Rumuniji i to kako svi radite zajedno", rekla je Biden kako prenosi agencija Associated Press. "Mislim da je ovo, nažalost, tek početak."

"Rumunski narod je izvanredan, jer s dobrodošlicom dočekuje sve te izbjeglice u svoje domove, nudi im hranu i odjeću, sklonište i daje im svoja srca", rekla je Jill Biden. "Mislim da svijet to zna."

Kasnije se Jill Biden sastala sa prvom damom Rumunije, Carmen Iohannis i predsjednikom Klausom Iohannisom.

Biden je na četvorodnevnom putu po Slovačkoj i Rumuniji, državama članicama NATO saveza. Posjeta je osmišljena kako bi se pokazala podržka SAD ukrajinskim izbjeglicama.

Biden je, tokom puta takođe posjetila vazdušnu bazu pored Konstance, kako bi se srela sa američkim trupama.

Izvor: Rumunski servis RFE/RL, AP

XS
SM
MD
LG