Dostupni linkovi

Rumunska policija pod istragom zbog nasilja na protestima


Sa protesta u Bukureštu
Sa protesta u Bukureštu

Rumunsko tužilaštvo je otvorilo istragu navoda o policijskom nasilju tokom masovnih protesta protiv vlade prošle sedmice u kojima je nekoliko stotina demonstranata povređeno. Reakciju policije osudila je i Evropska unija (EU). U međuvremenu, protesti građana su nastavljeni.

Oko 80.000 Rumuna, među njima i mnogi iz dijaspore, demonstrirali su u petak veče u Bukureštu optužujući vladu za korupciju te tražeći njenu ostavku.

Policija je u nastojanju da rastera okupljene upotrebila vodene topove, suzavac i palice. Bilans je više od 450 povređenih, među njima i 30 policajaca, kao i 30 uhapšenih. Ovaj incident je izazvao žestoke kritike u Rumuniji ali i u EU.

"Do sada smo dobili oko 30 pritužbi i moje kolege razgovaraju sa povređenima", kazao je vojni tužilac Jonel Korbu, dodajući da će "svi osumnjičeni za delovanje u suprotnosti sa zakonom" biti ispitani.

Tužioci će, takođe, analizirati videosnimke interakcije snaga bezbednosti sa medijima i demonstrantima, jer je na nekima od njih, postavljenim na društvenim mrežama, vidljivo nasilje.

Masovne demonstracije pred parlamentom u Bukureštu
Masovne demonstracije pred parlamentom u Bukureštu

Manji i mirniji protesti održani su u subotu i nedelju u više rumunskih gradova, a nastavljeni su i u ponedeljak sa oko dve hiljade demonstranata u centru Bukurešta.

Policija je saopštila da je reagovala na proteste u petak "postepeno i proporcionalno", optužujući za nasilje na desetine huligana koji su probili policijski kordon bacajući kamenje i flaše sa vodom na pripadnike snaga bezbednosti.

Johanis: 'Nezamislivo u evropskoj državi'

Rumunski predsednik Klaus Johanis, koji kao političar umerene desnice često kritikuje levičarsku vladu, u televizijskom obraćanju je osudio "brutalnu intervenciju policije".

"Napasti nevine ljude, novinare, žene i decu je nezamislivo u evropskoj državi", kazao je Johanis.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja trenutno predsedava rotirajućim Predsedništvom EU, takođe je kritikovao nasilje u kome je povređen kamerman austrijske javne televizije.

Sukobe je osudila i Monika Makovej, bivša ministarka pravde Rumunije a sada članica Evropskog parlamenta, zatraživši temeljnu istragu.

"Država koja tuče svoje građane je kriminalna i diktatorska. Tužioci treba da brzo i nepristrasno istraže ovaj slučaj i procesuiraju sve odgovorne", navela je Makovej.

Komesarka EU za pravdu Vera Jourova zatražila je od rumunske vlade da preispita nedavne izmene u pravosudnom sistemu koje su bile okidač za proteste.

Naime, mnogi građani su nezadovoljni usvojenim zakonima kojima se omogućava političarima da prođu nekažnjeno po nekim od optužbi za korupciju.

U tekstu objavljenom u nemačkom "Di Veltu" (Die Welt), Jourova ističe da ove zakonske izmene ugrožavaju nezavisnost sudija i ograničavaju nadležnosti tužilaštava, što podriva poverenje javnosti u pravosudni sistem.

U Rumuniji su česti protesti protiv korupcije u poslednjih godinu i po dana, mada sa retkim slučajevima nasilja.

Oko četiri miliona Rumuna je napustilo zemlju od 2003. godine u potrazi za boljim životom u drugim članicama EU. Osim ograničenih ekonomskih mogućnosti, mnogi kao razlog za odlazak navode korupciju vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG