Dostupni linkovi

Turska osudila rasističke ispade protiv rukometaša Novog Pazara u Beogradu


Novi Pazar
Novi Pazar

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je zabrinuto zbog, kako se navodi, nedavnih rasističkih incidenata prema timovima iz Novog Pazara tokom njihovih utakmica u Beogradu.

"Reč je rasističkim sloganima i plakata sa likom ratnih zločinaca koje su isticali navijači Crvene zvezde. Ti slogani vređaju ne samo našu bošnjačku braću i sestre, već i sećanje na našu zajedničku istoriju sa ovim regionom. Smatramo da bi sport trebalo da bude instrument za učvršćivanje mira i prijateljstva među zajednicama i verujemo da će odgovorni za taj incident biti što pre kažnjeni", navodi se saopštenju ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Novi Pazar, grad u regionu Sandžaka u jugozapadnoj Srbiji, čini većinsko bošnjačko stanovništvo.

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu koja je odigrana 10. oktobra, kada su domaćini iz Crvene zvezde, u Beogradu, na nacionalnoj osnovi vređali gostujući rukometaši Novog Pazara.

Klub iz Novog Pazara posle utakmice je saopštio su njegovi članovi vređani na nacionalnoj osnovi tokom čitavog meča, da je na tribini istaknut uvredljiv transparent, kao i da su navijači skandirali Ratku Mladiću, uzvikivali - "poturice" i pevali šovinističke pesme.

Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici rukometnog kluba Novi Pazar, delegatima na rukometnoj utakmici upućena je žalba, ali je reakcija izostala.

„Transparent podrške Ratku Mladiću, delegat utakmice ni to nije video, skandiranje Ratku Mladiću delegat ni to nije čuo... vređani od strane navijača domaće ekipe“, stoji na zvaničnoj stranici kluba iz Novog Pazara.

Član uprave rukometnog kluba Novi Pazar, Husein Memić, na istoj stranici, potrdio je ovu odluku.

“Na vanrednoj sednici Upravnog odbora Novog Pazara jednoglasno je usvojen predlog klupskog rukovodstva. Odluku ćemo pismenim putem proslediti rukovodstvu Arkus lige. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da reše problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u BG nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je istorija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi”, stoji u izjavi koju potpisuje Husein Memić.

„Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vređao moj narod, kao i oni koji su napisali i uneli uvredljiv transparent”, dodao je Memić na zvaničnoj Fejsbuk stranici kluba iz Novog Pazara.

Ovim povodom oglasili su se i iz rukometnog kluba Crvena zvezda, odbacivši navode da ekipa Novog Pazara bila ugrožena tokom utakmice u Beogradu.

"Moramo da obavestimo javnost da nije tačno da je RK Novi Pazar vređan tokom 60 minuta, Na našu rekaciju sporni transparent je uklonjen u kratkom roku, a na skandiranje navijača ne možemo da utičemo, kao što nijedan klub to ne može, kako na sportskim terenima u Srbiji, tako i u čitavom svetu“, saopštili su iz Crvene zvezde dan nakon sporne utakmice.

XS
SM
MD
LG