Dostupni linkovi

Zbog neisplaćenih plaća, zenički rudari nastavljaju štrajk


Protesti rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu, 1. augusta 2023.
Protesti rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu, 1. augusta 2023.

Rudari rudnika mrkog uglja Zenica, u centralnoj Bosni i Hercegovini, još nisu dobili plaću za januar zbog čega nastavljaju sa obustavom rada, izjavio je predsjednik Sindikata rudarskog pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković 21. marta, prenosi Fena.

Duraković je kazao da se u četvrtak ujutro 40-ak rudara okupilo ispred upravne zgrade Rudnika, tražeći svoja prava.

"Nismo dobili plaće, a u ovom momentu nema ni naznaka da bismo ih mogli dobiti petka, do kada smo dali rok Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da iznađe rješenje za isplatu plaća", naglasio je.

Najavio je da će nakon isteka roka, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH donijeti odluku o narednim koracima, a nisu isključeni ni protesti rudara u Sarajevu.

"Ukoliko se ništa ne promijeni, naredne sedmice bismo vjerovatno mogli imati proteste u Sarajevu", kaže Duraković.

Oko 600 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su 6. marta proizvodnju u jami "Raspotočje", koja je jedini preostali jamski pogon ovog rudnika. Oni traže isplatu januarske plate i rješenje statusa ovog rudnika.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH je stopostotni vlasnik sedam rudnika uglja u Federaciji BiH, od čega njih šest već godinama posluje negativno.

Rudnik u Zenici je u posljednjih šest mjeseci ostvario 34 posto planirane proizvodnje uglja, čime je prihodovao 3,2 miliona maraka (oko 1,6 miliona eura).

No, iz Elektroprivrede BiH su ranije saopćili da to nije bilo dovoljno za isplatu plaća, za šta je bilo potrebno 10,1 milion maraka (oko 5 miliona eura).

Poslovanje šest rudnika u vlasništvu Elektroprivrede proteklih godina su obilježili gubici, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovom rudnicima je drastično opala proteklih godina, a nerijetko se posluje na rubu stečaja.

XS
SM
MD
LG