Dostupni linkovi

Devet radnika nestalo nakon odrona u turskom rudniku zlata


Rudnik u Sirvanu nakon nesreće, novembar 2016. (ilustrativna fotografija)
Rudnik u Sirvanu nakon nesreće, novembar 2016. (ilustrativna fotografija)

Devet osoba je nestalo nakon što je klizište pogodilo rudnik zlata u istočnoj Turskoj, kažu vlasti.

U video koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se bujica blata koja se širi kroz dolinu u kojoj se nalazi rudnik Copler.

Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da se vjeruje da je devet osoba zarobljeno u rudniku, dodajući da u spašavanju pomažu spasioci iz susjednih provincija.

Rudnikom upravlja tvrtka Anagold Mining, javlja BBC.

U priopćenju je kompanija rekla da se odron dogodio u popodnevnim satima, kao i da je odmah "aktiviran plan za hitne slučajeve".

Ayhan Yuksel, predsjednik komore rudarskih inženjera, rekao je turskom servisu BBC-ja da bi cijanid pohranjen u rudniku mogao kontaminirati okolno područje nakon klizišta.

Godine 2022., nesreća u istom rudniku dovela je do izlijevanja oko 20 tona otopine koja je sadržavala cijanid, što je izazvalo strah da bi to moglo utjecati na obližnju rijeku Eufrat.

Rudnik se nalazi u pokrajini Erzincan, oko 90 km od glavnog grada provincije grada Erzincan, i više od 600 km istočno od Ankare.

Posljednjih godina u Turskoj se dogodio niz rudarskih nesreća. Godine 2022. eksplozija u rudniku uglja usmrtila je 42 osobe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG